АРТ-ПЕРФОРМАНС РУСЛАНИ «ЧОРНОБИЛЬ RE:START»

Те, що трапилося в Чорнобилі 33 роки тому змусило людей у цілому світі замислитися над тим, яку енергію ми використовуємо!

У Чорнобилі відбувся масштабний авторський проект співачки та Амбасадора Відновлюваної енергії у світі - Руслани. Арт-перформанс «Чорнобиль RE:start» присвячений річниці найбільшої техногенної катастрофи світу – аварії на Чорнобильській АЕС, аварії, яка змусила світ засвоїти цей трагічний урок та дала потужний поштовх для розвитку чистої енергії у світі!

«Чорнобиль RE:start» – це мистецький погляд на трагічну сторінку не лише історії нашої країни, а й всього світу, пам’ять і усвідомлення наслідків якої мають стати мотивацією у розвитку відновлюваної енергетики. Руслана від імені всього народу України поклала квіти біля пам’ятного знаку «Зірка Полин» на знак вдячності ліквідаторам аварії.

Окрім Руслани, у акції «Чорнобиль RE:start» взяли участь провідні діячі України у галузі чистої енергії, зокрема, члени платформи Global 100% RE Україна: Віктор Куртєв (ГО «Центр розвитку Бессарабії»), Андрій Конеченков (Українська вітроенергетична асоціація), Олександр Рєпкін (Українська Воднева Рада),  Олена Колтик та Ірина Кримусь (Українська асоціація відновлюваної енергетики), Іван Гайдуцький (Інститут глобальних трансформацій), Юрій Шафаренко (Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України), Галина Шмідт (ТОВ «Віндкрафт Каланчак»), Євген Михальченко (ГО «Офіс Амбасадора Відновлюваної Енергетики»)

«Я займаюся енергетикою вже давно. Переважно чистою. І я є засновником громадської організації «Центр розвитку Бессарабії». Ви спитаєте: «До чого тут Бессарабія?». Бессарабія – це така невелика частина Південної України, де немає жодної «класичної» електростанції: не те що атомної, а жодної на викопному паливі. Вся енергія - сонячна. Бессарабія сьогодні це вже не 100% відновлюваної енергії, а 200%! Це маленький приклад того, як може і має бути по всій Україні. І тому ми тут», - прокоментував подію співорганізатор заходу Віктор Куртєв (ГО «Центр розвитку Бессарабії»).

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Глядачі та гості арт-перформансу зібралися на площі біля «Янгола-Сурмача» – символічного монументу, що означає дві протилежні за своєю сутністю речі - надію на краще та покарання за гріхи. Присутні вшанували пам’ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС хвилиною мовчання. Арт-перформанс було розпочато на Алеї покинутих сіл,  по обидва боки якої розміщено 162 таблички з назвами евакуйованих населених пунктів –  сіл, що стали «примарами». 

Руслана з'явилась одягнена у золотий плащ, що так символічно нагадував сонячне світло та вітер, з яких продукується сучасна чиста енергія. Співачка попрямувала до сонячного годинника так званою «алеєю пам’яті». Поблизу Янгола-Сурмача, навколо сонячного годинника зі свічок, зібралися «тіні» тих, чиї життя забрала страшна Чорнобильська катастрофа.

У серці перформансу був неповторний голос Руслани, підсилений ніжною сопілкою. Підійшовши до кожної людини біля кола, Руслана ніби пережила її історію. А тіні після дотику співачки поступово почали зникати, ніби розчинилися у сутінках буття. На їх місце прийшли «світлі»  люди, які уособлюють нові покоління, що усвідомили помилки своїх предків, вивчили цей урок та рухаються далі вже на новій енергії – чистій та світлій.

Завершився перформанс тим, що всі люди, що знаходилися на майданчику почали, плескаючи, задавати ритм енергії. Фінальною крапкою став яскравий вигук, що дав знак до сходу сонця та оголосив про перехід у нову еру Чистої Енергії.

«Стоячи зараз тут, я усвідомлюю, що 33 роки тому, 26 квітня 1986 року, сталася жахлива енергетична та екологічна катастрофа. Всі зрозуміли, чого коштує нам ця енергія. Ми заплатили за неї таку ціну, що ми просто не маємо права не зробити висновків. Ми знаємо, що світ має переходити на чисту енергію, що люди хочуть жити в абсолютно іншому майбутньому. Кожна людина хоче бути чистою, жити на чистій планеті, дати чисте майбутнє своїм дітям. Ця акція – це своєрідний заклик та підтримка тих світових рухів, які активно поширюють чисту енергію серед людей. І це тільки початок!» - розповіла Руслана зі сцени.

    Громадське об’єднання Global 100% RE UKRAINE започаткувало дворічний проект «Sunrise of Renewable Energy», метою якого є впровадження відновлюваної енергетики в Україні. Одним з перших кроків і став арт-перформанс  «Чорнобиль RE:start», який найближчим часом матиме логічне продовження у наступних заходах.

Спеціальним гостем заходу став Стефан Гзенгер,  член виконавчого комітету платформи Global 100% RE та генеральний секретар Світової вітроенергетичної асоціації (Німеччина, Бонн). Пан Гзенгер висловив підтримку Україні та разом з Русланою вручив учасникам ініціативи свідоцтва засновника громадської спілки Global 100% RE Україна.  

«Ми знаходимося в особливому місці, в особливий час. Те, що трапилося в Чорнобилі 33 роки тому змусило людей у цілому світі замислитися над тим, яку енергію ми використовуємо. Сьогодні ми тут, аби зробити ривок у бік чистої енергії, а ті люди, що зібралися та утворили ініціативу Global 100% RE UKRAINE,  зроблять усе можливе для того, аби українці жили у енергонезалежній країні. Я в цьому впевнений»,  – зазначив Стефан Гзенгер.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Арт-перформанс «Чорнобиль RE:start» відвідали близько 100 представників ЗМІ та гості з різних країн. До акції також приєдналися місцеві жителі та працівники Чорнобиля, котрі після завершення перформансу ще довго не хотіли відпускати Руслану та розпитували її про відновлювану енергію.  

Символічно, що одразу після арт-перформенсу та спілкування з журналістами прямо з Чорнобиля Руслана вийшла на онлайн-включення з одним з лідерів руху Fridays for Future Джеймсом Мейером (James Leon Meyer) –  руху, що об’єднав молодь всього світу у боротьбі з екологічними ризиками, що призводять до кліматичних змін.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист