8 популярних продуктів, які містять шкідливі барвники та хімікати

Ваша улюблена страва може бути діже підступною. Варто знати, що ховається за її привабливим зовнішнім виглядом.

Ми любимо купувати готові до вживання продукти, бо це зручно – можна зекономити немало часу на приготуванні. Однак дієтологи застерігають: ця перевага має свої мінуси. Оброблена їжа у більшості випадків містить хімічні речовини та харчові барвники, які можуть бути шкідливими для здоров’я. Особливо якщо вживати їх тривалий час.

Ось найпопулярніші з продуктів, з якими дієтологині Меліса Ріфкін та Келсі Хемптон Абдулла  радять бути особливо обережними.

Цукерки в кольоровій шоколадній глазурі.  Спробуйте капнути трохи води на таку круглу цукерку, і навколо неї розповзеться кольорова пляма. Більшість подібних цукерок пофарбовані не харчовими барвниками. Певні дослідження навіть пов’язують ці солодощі з синдромом дефіциту уваги й гіперактивності: симптоми ставали менш помітними після того, як штучні харчові барвники були вилучені з раціону.

Желейні цукерки. Діти їх обожнюють, а батьки не проти – що погано в цукерках із фруктового соку і желатину? Дієтологи дають чітку відповідь: погане тут – високий вміст цукру і штучні барвники. Замість таких цукерок сумнівної якості краще з’їсти свіжі фрукти.

Зефір. Багато цукру і майже ніяких поживних речовин – все, що можна сказати про ці солодощі. Хоча є ще один нюанс – часто зефір містить штучні барвники. Ви здивуєтеся, але навіть білий підфарбований!

Мариновані огірки. Помічали, що магазинні огірки мають приємний жовтуватий колір, нехарактерний для домашньої консервації? Справа в барвниках, з допомогою яких виробники роблять свій продукт більш привабливим і бажаним. Але при цьому – шкідливим: є дослідження, які пов’язують кольори Yellow 5 і Yellow 6 із підвищеним ризиком раку.

Злаки. Пластівці для багатьох – улюблений сніданок. Він може бути дуже корисним, якщо йдеться про якісні натуральні злаки – необроблені й без добавок. Але часто крім білка та клітковини вони містять багато цукру та консерванти. Деякі з них можуть порушувати баланс статевих гормонів і впливати на репродуктивну функцію.

Крекери. У лабораторних щурів певні бренди крекерів спровокували появу пухлин. Причина в штучних ароматизаторах та консервантах. Це привід ретельно вивчати склад, коли куплятимете печиво наступного разу.

Шинка і ковбаси. Для багатьох це основний продукт, тому він повинен бути максимально якісним і корисним. Між тим, оброблене м’ясо має високий вміст солі, містить барвники і консерванти. Один із поширених консервантів – нітрат натрію –пов’язують із колоректальним раком.

Плавлений сир. Він смачний, але його якість вже давно під питанням. Плавлений сир містить багато інгредієнтів, серед яких – штучні барвники, консерванти та емульгатори, що не кращим чином впливають на організм. Окрім того, плавлений сир зазвичай містить більше насичених жирів і менше білка, ніж натуральний.

Це вас може зацікавити: Лікарка назвала солодощі, найшкідливіші для здоров’я

Чотири найнебезпечніші способи приготування їжі, які можуть серйозно зашкодити здоров’ю

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист