Ваша улюблена страва може бути діже підступною. Варто знати, що ховається за її привабливим зовнішнім виглядом.
Ми любимо купувати готові до вживання продукти, бо це зручно – можна зекономити немало часу на приготуванні. Однак дієтологи застерігають: ця перевага має свої мінуси. Оброблена їжа у більшості випадків містить хімічні речовини та харчові барвники, які можуть бути шкідливими для здоров’я. Особливо якщо вживати їх тривалий час.
Ось найпопулярніші з продуктів, з якими дієтологині Меліса Ріфкін та Келсі Хемптон Абдулла радять бути особливо обережними.
Цукерки в кольоровій шоколадній глазурі. Спробуйте капнути трохи води на таку круглу цукерку, і навколо неї розповзеться кольорова пляма. Більшість подібних цукерок пофарбовані не харчовими барвниками. Певні дослідження навіть пов’язують ці солодощі з синдромом дефіциту уваги й гіперактивності: симптоми ставали менш помітними після того, як штучні харчові барвники були вилучені з раціону.
Желейні цукерки. Діти їх обожнюють, а батьки не проти – що погано в цукерках із фруктового соку і желатину? Дієтологи дають чітку відповідь: погане тут – високий вміст цукру і штучні барвники. Замість таких цукерок сумнівної якості краще з’їсти свіжі фрукти.
Зефір. Багато цукру і майже ніяких поживних речовин – все, що можна сказати про ці солодощі. Хоча є ще один нюанс – часто зефір містить штучні барвники. Ви здивуєтеся, але навіть білий підфарбований!
Мариновані огірки. Помічали, що магазинні огірки мають приємний жовтуватий колір, нехарактерний для домашньої консервації? Справа в барвниках, з допомогою яких виробники роблять свій продукт більш привабливим і бажаним. Але при цьому – шкідливим: є дослідження, які пов’язують кольори Yellow 5 і Yellow 6 із підвищеним ризиком раку.
Злаки. Пластівці для багатьох – улюблений сніданок. Він може бути дуже корисним, якщо йдеться про якісні натуральні злаки – необроблені й без добавок. Але часто крім білка та клітковини вони містять багато цукру та консерванти. Деякі з них можуть порушувати баланс статевих гормонів і впливати на репродуктивну функцію.
Крекери. У лабораторних щурів певні бренди крекерів спровокували появу пухлин. Причина в штучних ароматизаторах та консервантах. Це привід ретельно вивчати склад, коли куплятимете печиво наступного разу.
Шинка і ковбаси. Для багатьох це основний продукт, тому він повинен бути максимально якісним і корисним. Між тим, оброблене м’ясо має високий вміст солі, містить барвники і консерванти. Один із поширених консервантів – нітрат натрію –пов’язують із колоректальним раком.
Плавлений сир. Він смачний, але його якість вже давно під питанням. Плавлений сир містить багато інгредієнтів, серед яких – штучні барвники, консерванти та емульгатори, що не кращим чином впливають на організм. Окрім того, плавлений сир зазвичай містить більше насичених жирів і менше білка, ніж натуральний.
Це вас може зацікавити: Лікарка назвала солодощі, найшкідливіші для здоров’я
Чотири найнебезпечніші способи приготування їжі, які можуть серйозно зашкодити здоров’ю