Садівники й городники люблять використовувати йод проти грибкових захворювань рослин – він незамінний помічник у боротьбі за врожай з ранньої весни до пізньої осені.
Йод – антисептик широкого спектру дії, який знешкоджує бактерії та грибки, що викликають інфекційні та запальні процеси в організмі людини. Так само він впливає й на рослини. Головне, зробити розчин в правильних пропорціях і вчасно ним скористатися.
Ці варіанти йодного «лікування» найпопулярніші.
При фітофторозі
Змішайте 9 л води з 1 л молочної сироватки і 2 мл аптечного йоду (концентрації – 5%). Для профілактики фітофторозу обприскайте цим розчином рослину через 12-14 днів після висадки розсади в ґрунт і продовжувати регулярне обприскування кожні 10-12 днів.
Якщо помітили перші ураження, негайно видаліть пошкоджені фрагменти кущів, а решту обприскуйте кожні 5 днів.
При борошнистій росі
Розчин, на основі йоду чудово пригнічує борошнисту росу, яка найчастіше вражає огірки, кабачки та гарбузи. Тому їх слід обприскати таким же розчином, як і при фітофторі, щойно вони почнуть стелитися – для профілактики. Щойно помітили білий наліт на листі, починайте обробляти кожні 5-7 днів.
Якщо грибок вразив плодові дерева, слід обприскати розчином з розрахунку 10 мл йоду на 10 л води. Починати це краще за місяць до збору врожаю і повторити ще раз через 10 днів.
При кореневій огірковій гнилі
Приготуйте розчин з 10 л води і 5 мл йоду, обробіть ним корінь огірка (під кожен кущ – 1 літр цього розчину). Це дозволить запобігти гниттю, яке неминуче при частих дощах і надто сирому ґрунті.
Цим розчином можна обробити і кабачки.
При сірій гнилі
Це грибкове захворювання – проблема великого ряду овочевих, плодових та декоративних культур. Сірий пухнастий наліт, характерний для нього, вражає квіти, плоди, листя та стебла і може з’являтися на помідорах, гарбузах, малині, абрикосах, трояндах, гладіолусах і навіть кімнатних квітах.
Врятувати рослини від сірої гнилі можна, рясно обприскуючи їх розчином йоду. Концентрація розчину може відрізнятися.
Полуницю слід обприскувати, починаючи з ранньої весни, тричі – з інтервалом в 10 днів (10 крапель йоду на 10 л води). Ягідні культури й виноград – у період цвітіння розчином такої ж концентрації. А потім – за місяць до збору врожаю, через 4 дні повторивши процедуру.
Для стимуляція росту
Досвідчені городники знають, що оброблені розчином йоду рослини швидше ростуть, довше плодоносять і дають кращий врожай.
Тож навіть якщо вони виглядають здоровими, не завадить їх підживлювати йодним розчином (40 крапель йоду на 10 л води) під корінь після початку цвітіння. Це особливо корисно для огірків, помідорів, перцю, кабачків і гарбузів. Повторювати процедуру слід через 3-4 тижні.
Вас це може зацікавити: Підживлення дріжджами: що воно дає і як його правильно зробити
Чим підживити полуницю, яка багато років росте на одному місці, щоб рясно вродила
Що додати в кожну лунку перед посадкою перцю, щоб збирати урожай відрами