Як моментально впоратися зі злістю за допомогою одного папірця

Психологи закликають не тримати гнів у собі. Але виливати негативні емоції на оточуючих теж неправильно. Краще їх вилити на папір.

Тримати емоції під контролем, не виказувати роздратування – легше про це сказати, ніж зробити. Тому психологи постійно шукають нові способи випускати пар, намагаючись знайти найпростіший і найефективніший варіант.

Серед них є декілька особливо дієвих прийомів – зокрема, глибоке дихання, йога, медитація.

Нещодавно японські науковці перевірили ще один спосіб позбавитися злості.

Фахівці з Нагойського університету провели експеримент зі студентами цього ж навчального закладу, залучивши до нього 105 добровольців.

Спочатку учасникам дослідження потрібно було написати ессе на соціально важливу тему, за яке кожен отримав оцінку. Автори експерименту навмисне поставили за всі роботи низькі бали, доповнивши їх короткими негативними коментарями, щоб розгнівати студентів.

Після цього всіх 105 осіб попросили викласти на папері весь спектр емоцій, які вони пережили після такої критики. Половині порадили зім’яти цей папірець і викинути або подрібнити у шредері. Інша половина залишила його на робочому столі.

Далі вчені провели опитування серед учасників дослідження, щоб оцінити їхній емоційний стан. Результат перевершив очікування. Та група, яка знищила написане, повністю позбавилася негативу. А у тієї, яка зберегла лист, рівень гніву знизився лише частково.

Науковці вважають, що цей спосіб контролю над гнівом може бути дуже затребуваний. Не можливо зайнятися медитацією, коли під час ділових перемовин або після сварки з шефом тебе накриває. А швидко описати на папері свої емоції і викинути у відро зі сміттям – простіше простого.

Вас це може зацікавити: 7 способів контролювати гнів: як «розрядитися» і не зіпсувати стосунки з оточуючими

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист