Чому відеоконференції небезпечні для здоров’я і як уникнути проблем

Здається, живе спілкування не забирає стільки сил, як робочі «зустрічі» в Zoom. Причина в тому, кажуть вчені, що люди втомлюються, коли бачать себе на екрані. Але цьому можна зарадити.

Під час карантину робочі наради і процес навчання в Zoom стали невід’ємною частиною нашого життя. Цей варіант спілкування виявився досить зручним, адже економить усім купу часу – за кілька хвилин можна зв’язатися з людиною, яка знаходиться на іншому континенті.

Однак згодом виявився один не дуже приємний нюанс. Попри те, що на відеоконференцію ми потрапляємо, не встаючи з-за столу, багато хто почав скаржитись,  що після неї почуває себе, як вичавлений лимон.

Дослідники з Ірландії зробили припущення: люди втомлюються, коли бачать себе на екрані. І вирішили його перевірити.

В експерименті було задіяно 32 добровольці – 16 чоловіків і 16 жінок. Всі вони проводили зустрічі в Zoom, вмикаючи і вимикаючи функцію, яка дозволяє себе бачити на екрані, через різні проміжки часу. А команда вчених у цей час спостерігати за їхньою мозковою активністю, використовуючи електроенцефалограф.

Електричну активність мозку (її вираховували за допомогою електродів, прикріплених  на головах піддослідних) показала: рівень втоми підвищується, коли людина бачить власне зображення.

Причому це однаково впливає як на чоловіків, так і на жінок, хоча результати попередніх досліджень показували, що жінки страждають від втоми у Zoom більше (ймовірно, через те, що критичніше ставляться до своєї зовнішності).

Науковці вважають, що втома від самого себе – це не найстрашніше. Така ситуація може призвести до психічного виснаження.

«Наше дослідження показує, що почуття втоми, яке ви відчуваєте під час відеодзвінків, є реальним. Бачити власне відображення втомлює ще більше. Тому рецепт простий: вимикайте дзеркальне відображення під час віртуальних зустрічей», – радить один з учасників дослідження, професор Еойн Вілан.

Вас це може зацікавити: Живуть довше і психіка здоровіша – вчені вирахували ідеальний графік роботи

Гарвардські вчені придумали простий спосіб полюбити свою роботу: знадобиться тільки ручка й листок паперу

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист