Покроковий план виходу з Великого посту без неприємних наслідків для організму

Великий піст дається нелегко. Але після того, як він закінчиться, на всіх, хто його тримав, чекає ще одне – неймовірно складне – випробування: повернення до звичайного раціону. Розповідаємо, як це зробити правильно, щоб не зіпсувати собі підшлункову залозу.

48 днів витримати без тваринної їжі для людини, яка звикла їсти все підряд, це свого роду подвиг. З часом організм звикає до обмежень, цукерок і котлет хочеться менше. Але в перший же день після закінчення посту ця «конструкція» повністю ламається. Всі сідають за великодній стіл зі смачними і калорійними наїдками. Ніяка сила волі не втримає від запашної паски, ковбаси, печені і салатів, які «поліруються» алкогольними напоями.

Чому після посту не можна їсти все підряд

Живіт, що болить після переїдання, може стати вашою найменшою з проблем. Справа в тому, що за час посту знижується здатність організму засвоювати тваринну їжу – кількість ферментів, що розщеплюють протеїни, різко скорочується. Це провокує прояви панкреатиту та жовчнокам'яної хвороби. Щоб не доводити до цього, потрібно повертатися до життя не поспішаючи.

Великоднє застілля не можна проігнорувати. Тому зберіть волю в кулак і не змітайте страви зі столу. Одне яйце, трохи паски, шматочок м’яса – для першого разу буде досить.

Графік повернення до звичного раціону

Перехідний період від пісної до звичайної їжі повинен тривати від одного до двох тижнів. Всі «заборонені» під час Великого посту продукти слід вводити поступово.

Кисломолочні продукти. В перший день після посту. Так організм почне згадувати, що таке  тваринні білки. Але, звісно, вживати треба без фанатизму – невеликими порціями. Спочатку бажано додати в раціон йогурт, кефір, кисломолочний сир.

Яйця. Теж у перший день після посту. Але не більше двох на добу і виключно варені.

Мясо. Через 3 дні. Причому краще, щоб це була відварена курка чи телятина – словом, щось легке. Це знизить навантаження на підшлункову, печінку на жовчний міхур і дозволить уникнути дискомфорту і болю в животі.

Молочні продукти. Смакувати тверді сири, сметану, масло, молоко, вершки варто приблизно за тиждень після того, як розговієтеся. Вони мають високу жирність і не кращим чином вплинуть на непідготовлену до такого навантаження підшлункову.

Смажені продукти. Все смажене гастроентерологи рекомендують вводити в раціон не раніше, ніж через 7 днів після закінчення посту. На першому етапі бажано готувати страви на пару, відварювати або тушкувати. 

І ще два важливі моменти. Заправляйте салати сметаною чи майонезом. І за один прийом їжі вживайте не більше одного виду білку тваринного походження.

Від чого варто утриматися після посту

Перш за все, від випічки і страв із тіста. Пиріжки, млинці, тістечка, пельмені, чебуреки для вас у перші 10 днів повинні стати табу.

Це стосується і традиційних перекусів – різних горішків. А також снеків, газованих напоїв, алкоголю, копченостей і маринадів.

Вас це може зацікавити: Розумне голодування: що буде з організмом, якщо 36 годин сидіти на воді

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист