Зимова обрізка плодових дерев: коли і як це краще зробити, щоб рік був урожайним

Якщо хочете отримати, щоб плодові дерева з вашого саду порадували гарним урожаєм, їх обовязково потрібно регулярно обрізати. І краще зимою. Час ще є! Головне, зробити все правильно, адже цей процес має багато нюансів.

Що буде, якщо не обрізати дерева

Якщо не обрізати регулярно дерева, вони швидко заростають. З’являється багато нових гілочок, які загущують крону. Їм стає тісно, не вистачає сонячного світла і повітря. 

У першу чергу це впливає на врожайність: плоди ростуть невеликі, починають гнити. З часом засихає частина гілок, а потім і все дерево.

Коли краще обрізати дерева

Робити це можна круглий рік. Наприклад, молоді кісточкові – сливи, вишні, черешні, абрикоси, груші – обрізають найчастіше у квітні. Хоча ніщо не заважає перенести цю процедуру на літо.

Але у зимовій обрізці є свої переваги. По-перше, у цей період менше роботи, тому можна присвятити час саду. По-друге, на голих деревах краще видно  структуру крони. А по-третє, зимова обрізка зміцнює «імунітет» дерева – після неї воно стає більш морозостійким. Зменшується і кількість шкідників – можна зрізати разом з гілками їхні яйцекладки.

Найкраще проводити її з кінця січня й до початку березня, коли дерево ще не проснулося (не почав рухатися сік, не сформувалися бруньки), але вже стало досить тепло. Важливо вибрати сухий день, коли температура не падає нижче -5°С. В найближчі кілька днів теж не повинно бути сильних морозів.

Як правильно обрізати

Важливо не переборщити: фахівці кажуть, що обрізати можна не більше третини гілок. Діяти варто за певним алгоритмом:

● спочатку обріжте гілки, які засохли чи обламалися;

● далі беріться за товсті гілки, які ростуть вниз, прямо вгору або спрямовані  всередину крони. Ті гілки, що ростуть прямо вгору, видаляйте в місці відгалуження;

● тонкі гілки, що ростуть прямо вниз або вгору, теж слід зрізати;

● плодоносні пагони обрізайте приблизно на третину – завдяки цьому вони не будуть надмірно подовжуватися.

Щоб не пошкодити дерева, інструменти повинні бути дуже гострими.

І не забудьте зрізи, діаметр яких більше 10 сантиметрів, обробити протигрибковим засобом або замазати пастою для заживлення ран дерев.

Раніше ми розповідали про те, в якому копійчаному аптечному засобі знезаразити насіння для розсади, щоб овочі дали хороший урожай

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист