Запам’ятайте раз і назавжди, що цю картоплю не слід вживати: можна отруїтися

Весною набагато складніше купити картоплю, яка б задовольняла ваш вибір. До того ж вона буквально за тиждень починає проростати. Звісно, паростки можна обірвати. Чи безпечно вживати таку картоплю? Давайте розбиратися.  

Зелена картопля

Картопля любить прохолодне сухе місце. У теплому і вологому середовищі вона втрачає товарний вигляд: стає м’якою, зморщується і проростає. У випадку, якщо хоча б день полежала під прямими сонячними променями, ще й зеленіє.

Зелена картопля ідеально підходить для посадки. Таке забарвлення вказує на високий рівень хлорофілу в овочі. Сам по собі він не шкідливий, аби тільки не збільшував концентрацію токсину соланіну. Перед посадкою картоплю навіть спеціально викладають на сонце, щоб соланіну було якнайбільше, адже він захищає її від усякої напасті – жучків, гризунів, плісняви.  

Однак те, що корисно для росту овочу, шкідливо для організму людини. Тому зелену картоплю їсти не слід – це отрута.

Проросла картопля

А що робити з пророслими плодами?

Їх теж бажано не їсти, оскільки вміст глікоалкалоїдів (соланіну та чаконіну) в міру  проростання картоплі різко зростає. Якщо не хочете, щоб вони перекочували в організм, краще від неї відмовитися. Не варто розраховувати на те, що соланін під час термічної обробки зруйнується. Це можливо лише при температурі вище 250⁰C. Ні кипіння, ні смаження такої не дають (наприклад, температура кипіння олії, як правило, тримається в межах 180⁰C).

На думку вчених, соланін може мати навіть невідворотні наслідки. Але для того, щоб він став смертельно небезпечним, слід з’їсти щонайменше 2 кілограми отруйної картоплі.

Якщо вибору немає, паростки потрібно ретельно обірвати, а з картоплини зрізати якомога товщий шар шкірки. 

Просто в’яла й зморщена картопля шкоди організму не наносять. Але нетоварний вигляд свідчить про те, що вона втратили всі корисні речовини.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист