Шпинат – лідер серед салатної зелені з кількості поживних речовин, які можуть сприяти зміцненню здоров’я. Однак не всі вони добре засвоюються. Але у правильній компанії – з іншими продуктами – роблять це охочіше.
Користь шпинату не обговорюється. Він багатий на клітковину, тому нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і сприяє очищенню кишечника. Знижує окислювальний стрес і ризик ракових захворювань. Запобігає хворобам серця, покращує здоров'я очей, зубів, волосся та шкіри, нейтралізує негативний вплив канцерогенів, відновлює гормональний баланс. Він – джерело поживних речовин, таких як вітаміни A, C і K, залізо, кальцій, антиоксиданти.
Однак, щоб максимізувати його користь для здоров’я, його слід поєднувати з правильними продуктами.
Цитрусові. Шпинат – чемпіон з вмісту заліза. Але є проблема. Воно утворює оксалати – практично нерозчинні, а тому недоступні для засвоєння. Наприклад із 100 грамів тушкованого шпинату засвоюється близько 1,7% заліза. Продукти з високим вмістом вітаміну допомагають перетворити це залізо у форму, яку організм може засвоювати ефективніше. Тому щоразу, коли кладете до салату шпинат, не забудьте на нього вичавити лимонного соку. Або ж додайте до салату скибочки апельсину – це не тільки корисно, а й надзвичайно смачно!
Корисні жири. Шпинат багатий на жиророзчинні вітаміни А, Е та К, які можна засвоїти лише за допомогою дієтичних жирів. Заправляйте салат оливковою олією, додавайте до нього авокадо чи жменьку горіхів – і проблему вирішено!
Цільнозернові продукти. Кіноа, коричневий рис, овес містять багато магнію та клітковини, які чудово взаємодіють із поживними речовинами шпинату. Магній покращує засвоєння калію, заліза та кальцію, які є у великій кількості в шпинаті. А ще салат з кіноа зі шпинатом – це корисна страва, збалансована білками, клітковиною та вітамінами.
Чорний перець. Для ще кращого засвоєння поживних речовин додавайте до шпинату щіпку чорного перцю. Його біоактивний поліфенол піперин підвищує біодоступність багатьох поживних речовин, таких як залізо, бета-каротин і куркумін у куркумі.
Вас це може зацікавити: Кому дієтологи радять забути про шпинат
В якому вигляді краще вживати шпинат, щоб отримати максимальну користь для організму