Шпинат – не тільки чудове доповнення до страв, а й корисний для здоров’я продукт. Але чи змінюється його цінність в залежності від того, в якому виді вживати? Давайте розберемося.
У чому користь шпинату
Взимку лікарі радять вживати більше шпинату, тому що підвищує імунну відповідь організму. Втім, в раціоні він повинен бути весь рік, враховуючи його користь для здоров’я.
Шпинат може нормалізувати артеріальний тиск, роботу шлунково-кишкового тракту та нервової системи, покращити стан шкіри, нігтів та волосся. Він захищає від передчасного старіння, сприяє зменшенню ваги, нормалізує гормональний фон. А ще він – джерело негемового заліза, яке міститься в рослинних джерелах.
Як краще вживати шпинат
Вживати шпинат можна в будь-якому вигляді: сирим – в салатах, подрібненим – у вигляді смузі, запеченим – у пирогах, а також смаженим, вареним, тушеним.
Експерти кажуть, що під час термічної обробки він не втрачає поживних властивостей. А отже, як його їсти – значення не має.
Проте в деяких випадках термічно оброблений шпинат для здоров’я корисніший.
Справа в тому, що він містить оксалати. Вони зв’язуються з такими мінералами, як кальцій і залізо, що ускладнює їх засвоєння. Оскільки оксалати розчинні у воді, приготування шпинату допомагає зменшити їхню кількість та розблокувати всмоктування заліза – зробити його більш доступним для організму.
Однак це не означає, що їсти сирий шпинат не потрібно. З обережністю його слід вводити в раціон тільки людям з подагрою та каменями в нирках або в жовчному міхурі.
До речі, якщо вживати цей продукт разом з броколі, брюсельською капустою, помідорами, картоплею, червоним болгарським перцем, цитрусовими чи білим вином, вони підсилять засвоєння організмом заліза зі шпинату.
Вас це може зацікавити: Кому дієтологи радять забути про шпинат