Якщо ви любите чорний шоколад, вам пощастило. Додайте до нього мигдаль – і про високий холестерин можете забути.
Чорний шоколад – це не просто ласощі. Це потужне джерело антиоксидантів флавоноїдів, які, зокрема, можуть знижувати артеріальний тиск і турбується про здоров’я серцево-судинної системи.
Однак вчені з Університету штату Пенсільванія та Університету Тафтса в Бостоні під час дослідження виявили, що у комбінації з мигдалем він може боротися з небезпечним холестерином у крові, який може закупорити артерії та збільшити ризик пов’язаних із цим серцево-судинних проблем.
У рамках дослідження команда задіяла 48 добровольців із надмірною вагою та ожирінням у віці від 30 до 70 років.
Впродовж чотирьох тижнів вони щодня вживала по 42,5 г мигдалю. Наступні чотири тижні – 43 г чорного шоколаду і 18 г какао-порошку. А далі чотири тижні в їхньому раціоні були усі три продукти.
Результат дослідження показав, що мигдаль сам по собі знизив рівень шкідливого холестерину на 7%. Шоколад у поєднанні з мигдалем також зменшив холестерин. Крім того, дослідники прийшли до висновку, що включення шоколадної закуски в раціон без перевищення енергетичних потреб може знизити ризик ішемічної хвороби серця.
Однак вчені зазначають: це не означає, що ви повинні їсти багато мигдалю та чорного шоколаду. Ці продукти дуже калорійні. Тому слід знати міру.
Ще один нюанс дослідження – такий протихолестериновий результат чорний шоколад показує тільки коли йде в парі з мигдалем. Окремо ці продукти не мають настільки значного впливу на здоров’я серця.
Вас це може зацікавити: Які горіхи найкорисніші для серця
Три види десертів, які можуть завдати найбільшої шкоди серцево-судинній системі