Завдяки високому вмісту вітамінів та харчових волокон фрукти стали обов’язковою складовою раціону людини, яка турбується про своє здоров’я. Але важливо враховувати певні нюанси. Зокрема, вміст цукру.
Цукор, що міститься у фруктах, відомий як фруктоза, переробляється організмом інакше, ніж рафінований цукор, який міститься в солодощах і оброблених харчових продуктах.
Природні цукри, які ми споживаємо разом з клітковиною, вітамінами та антиоксидантами, сповільнюють всмоктування цукру в кров. Це поступове вивільнення допомагає запобігти сильним стрибкам рівня цукру, забезпечуючи постійне джерело енергії та знижуючи ризик резистентності до інсуліну.
Рафінований цукор в тістечках, цукерках чи газировці поводить себе інакше. Він швидко засвоюється, спричиняючи швидке підвищення рівня цукру в крові, що може призвести до такого ж значного падіння енергії. Його побічний ефект – сприяє збільшенню ваги та іншим проблемам зі здоров’ям.
Попри те, що фруктоза не така шкідлива, як цукор, для декого її кількість теж має значення.
Топ-10 фруктів з найбільшою кількістю цукру
З ними особливо акуратними варто бути людям, які контролюють вагу або мають діабет.
Вишні – 20 г в 100 г продукту
Інжир – 16 г
Виноград – 15 г
Банани – 15 г
Гранати – 14 г
Манго – 13 г
Мандарини – 13 г
Груші – 12 г
Ананас – 10 г
Яблука – 10 г
Топ-10 фруктів з найменшою кількістю цукру
Ці фрукти можуть бути чудовим вибором для тих, хто хоче зменшити споживання цукру.
Ківі – 9 г
Персики – 8,4 г
Чорниця – 8,4 г
Диня – 8 г
Грейпфрут – 7 г
Кавун – 6 г
Полуниця – 5 г
Малина – 4,4 г
Журавлина – 4 г
Авокадо – 0,3 г
Скільки цукру можна вживати на добу
Дорослій жінці з нормальним індексом маси тіла ВООЗ рекомендує вживати не більше 25 грамів (приблизно 6 чайних ложок) цукру на день. У чоловіків норма дещо більша – 38 грамів (приблизно 9 чайних ложок).
Вас це може зацікавити: Підсолоджувач чи цукрозамінник: яка альтернатива цукру корисніша