Жодна господиня не застрахована від того, що продукти в холодильнику псуються і викидаються на смітник. Але лайфхаки від японських вчених допоможуть мінімізувати кількість відходів.
«Забули», «не побачили» – так ми завжди виправдовуємося, дістаючи з холодильника зіпсовані продукти та страви. Викидаючи їх на смітник, не просто втрачаємо гроші, а й сприяємо глобальному потеплінню. Адже у процесі гниття продукти виділять «парниковий» газ метан.
Аби зменшити кількість зіпсованих продуктів, японські вчені розробили декілька рекомендацій для господинь.
Складайте їжу в прозорі контейнери
Краще в скляні. У крайньому разі – в пластикові. Справа в тому, що через пластик і скло видно, що лежить у контейнерах. Щойно ми відчиняємо дверцята холодильника – згадуємо, що є котлети, про які вже забули, чи салат. Шанси буди з’їденими в таких продуктів підвищуються.
«Досить часто причина того, що їжа викидається, полягає в тому, що ви забуваєте про неї. А потім виявляєте, що вона зіпсувалася», – пояснює Кохеї Ватанабе, фахівець з управління відходами з Університету Тейкіо в Токіо.
Розділяйте продукти згідно терміну придатності
Як правило, на полицях холодильника по сусідству лежать страви, приготовані вчора, і ті, яким вже кілька днів. Це неправильно, вважають фахівці з управління відходами.
Вони радять класти свіжі продукти на нижні полиці. А ті, термін придатності яких підходить до кінця, на верхню.
Це дуже зручно. Коли ми відкриваємо холодильник, повинні автоматично брати щось зверху, оскільки це продукти, які потрібно з’їсти швидше.
Щоправда, є в цьому принципі розкладання їжі і одна незручність. Постійно потрібно перепровіряти стан продуктів і їхню якість та робити перестановку. Однак насправді це забирає не так багато часу – якихось кілька хвилин. Зате потім не будете жаліти, що на смітник викинули стільки їжі.
Вас це може зацікавити: Як правильно зберігати продукти в холодильнику і чому важливо дотримуватися «правила двох»
Вийміть їх терміново: які продукти не можна зберігати в холодильнику і чому