Не поспішайте викидати полуницю чи перець, якщо ваш нітратометр свідчить про значний вміст токсичних речовин. Для початку спробуйте видалити нітрати.
Нутріціологи попереджають: повністю видалити хімікати не вдасться. Але помітно зменшити концентрацію – так.
Чому пестициди небезпечні для організму
Овочі та фрукти – невід’ємна частина нашого щоденного раціону. Без них годі сподіватися на нормальне функціонування організму. Однак всю їхню користь легко може нівелювати хімія, якою обробляються, і завдяки якій в них накопичуються токсичні речовини. Серед них – свинець, мідь, ртуть, кадмій, нікель, миш'як тощо.
Одне з тестувань полуниці, проведене шведськими науковцями, показало: ягоди оброблені 17 різними видами пестицидів! Перевірка болгарського перцю дала майже такий самий результат: 15 видів пестицидів.
Усі вони пов’язані з порушенням репродуктивної, імунної, ендокринної та нервової систем, а також з підвищеним ризиком онкологічних захворювань.
В яких овочах та фруктах найбільше нітратів
Перехід на органічні продукти – крок до здорового життя. Але якщо вони не вирощені у вашому власному саду, ви не можете бути впевненими в їхній якості. Залишається один варіант: видалити нітрати.
Будь який вирощений продукт – овочі, фрукти, злаки – може бути оброблений пестицидами. Але найвища їх концентрація, як правило, спостерігається в наступних продуктах: персиках, полуниці, винограді, яблуках, малині, шпинаті, селері, редисці, помідорах, огірках, болгарському перці, капусті.
Як позбутися нітратів
Очистити овочі та фрукти від шкідливих речовин допоможуть наступні засоби.
Вода. Дослідження показують, що вона може змити з фруктів і овочів до 50% нітратів. Але за умови, що миєте їх під проточною водою, обов’язково – під холодною і не менше 30 секунд. Особливо ретельно слід це робити, якщо на плодах є тріщинки.
Сольовий розчин. 2 столові ложки солі розчиніть у 4 склянках теплої води. Замочіть фрукти або овочі в цьому розчині та дайте їм постояти 30-60 хвилин. Після цього промийте під проточною холодною водою. Такий спосіб не підходить для ніжної полуниці.
Розчин оцту й води. Налийте в ємність воду і оцет у співвідношенні 2:1. Замочіть у ньому фрукти та овочі і дайте постояти принаймні 30 хвилин. Промийте під холодною водою.
Дезінфікуючий спрей. Якщо немає часу на тривалу замочування продуктів у розчині солі чи оцту, зробіть саморобний спрей: налийте в пульверизатор 1 склянку води, 2 столові ложки оцту та 1 столову ложку лимонного соку. Обприскайте ним фрукти та овочі, зачекайте 30 секунд і промийте під холодною водою.