Одна невелика хитрість дозволить вам вживати страви з квасолі, не боячись здуття живота та дискомфорту.
Квасоля – один з улюблених продуктів дієтологів. Це джерело білків, амінокислот, харчових волокон, вітамінів та мікроелементів. Містить мало жирів (і, відповідно, калорій), зовсім не містить холестерину, що дозволяє їй бути основним інгредієнтом дієт. А ще квасолю легко готувати.
Проте багато хто не дозволяє собі ласувати нею через один побічний ефект – здуття живота та метеоризм.
Чому квасоля провокує здуття
Причина в олігосахаридах – складних вуглеводах, для розщеплення яких потрібна ферментація в товстій кишці, що може призвести до газоутворення.
Крім того, квасоля містить надто багато клітковини, і організм не може впоратися з такою кількістю.
Не останню роль грає і склад мікробіому, який у кожного індивідуальний: саме кишкові бактерії відповідають за те, як перетравлюється квасоля.
Як правильно варити квасолю
Що зробити, щоб квасоля ре виклала дискомфорту Але є й гарна новина: можна зробити так, щоб вживання квасолі не викликало дискомфорту.
Секрет у приготуванні: перш, ніж варити квасолю, її потрібно замочити. Це дозволить зберегти товарний вигляд бобів – вони не будуть лопатися під час варіння. А ще процес замочування дозволяє видалити значну частину розчинних олігосахаридів, що провокують утворення газів.
Не варто обмежуватися 1-2 годинами – замочувати слід на 10-12 годин.
Перед тим, як готувати квасолю, воду потрібно злити, а боби ретельно промити під проточною водою.
Варити треба довго й на повільному вогні.
Ще один спосіб зменшити газоутворення – вживати квасолю з продуктами, які можуть підтримати мікробіом кишечника й полегшити травлення. Наприклад, з квашеною капустою.
Вас це може зацікавити: Як зварити квасолю без замочування