Як готувати білий рис, щоб був менш калорійним: 5 корисних лайфхаків

Для людей, які стежать за своєю вагою, білий рис – небажаний продукт у раціоні. Але відмовлятися від нього не обовязково. Достатньо просто правильно готувати.

Чому білий рис шкідливий

Білий рис – найпопулярніший вид зерна у світі. З нього можна готувати плов, різотто, паелью, запіканки, додавати у перші  страви та навіть салати – це завжди смачно. Однак якщо ви намагаєтеся схуднути чи контролюєте свою вагу, він зводитиме всі старання нанівець.

Справа в тому, що рис вважається одним із найнездоровіших вуглеводів. Він на 89% складається з крохмалю, який в організмі людини швидко перетворюється на глюкозу і спричиняє різке підвищення цукру в крові (а заодно й артеріальний тиск). Крім того, він калорійний (130 ккал/100 г).

При цьому білий рис практично не містить клітковини і зовсім мало білку. Це робить його малопоживним і некорисним продуктом.

Але якщо ви любите рис, можете принаймні значно зменшити кількість калорій у страві, обравши правильний спосіб приготування.

Як зробити рис здоровішим

Ці поради стануться в нагоді, коли наступного разу готуватимете білий рис.

● Обирайте «здорови» спосіб приготування. В мультиварці, каструлі – найкращий той варіант, який не потребує додавання жиру.

● Поєднуйте варений рис із бланшованими або запеченими овочами з високим вмістом клітковини, щоб зробити їжу більш ситною та корисною.

● Додайте трохи насіння кмину до вареного рису. Кмин регулює артеріальний тиск і рівень цукру в крові, а також додає аромату і смаку страві.

● Якщо у вас є кокосова олія (можливо, її варто придбати для таких випадків), додайте трохи у воду під час варіння рису. Дослідження показали, що вона може збільшити кількість стійкого крохмалю в крупі та зменшити калорійність.

● У процесі приготування додайте до рису кілька зерняток гвоздики. Вона допомагає регулювати рівень цукру в крові, а також містить антиоксиданти для боротьби із запаленням.

І не забувайте, що порції повинні бути невеликими!

Вас це може зацікавити: Для чого смажити рис перед варінням і як це правильно зробити

З якими продуктами не можна їсти рис

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист