Для людей, які стежать за своєю вагою, білий рис – небажаний продукт у раціоні. Але відмовлятися від нього не обов’язково. Достатньо просто правильно готувати.
Чому білий рис шкідливий
Білий рис – найпопулярніший вид зерна у світі. З нього можна готувати плов, різотто, паелью, запіканки, додавати у перші страви та навіть салати – це завжди смачно. Однак якщо ви намагаєтеся схуднути чи контролюєте свою вагу, він зводитиме всі старання нанівець.
Справа в тому, що рис вважається одним із найнездоровіших вуглеводів. Він на 89% складається з крохмалю, який в організмі людини швидко перетворюється на глюкозу і спричиняє різке підвищення цукру в крові (а заодно й артеріальний тиск). Крім того, він калорійний (130 ккал/100 г).
При цьому білий рис практично не містить клітковини і зовсім мало білку. Це робить його малопоживним і некорисним продуктом.
Але якщо ви любите рис, можете принаймні значно зменшити кількість калорій у страві, обравши правильний спосіб приготування.
Як зробити рис здоровішим
Ці поради стануться в нагоді, коли наступного разу готуватимете білий рис.
● Обирайте «здорови» спосіб приготування. В мультиварці, каструлі – найкращий той варіант, який не потребує додавання жиру.
● Поєднуйте варений рис із бланшованими або запеченими овочами з високим вмістом клітковини, щоб зробити їжу більш ситною та корисною.
● Додайте трохи насіння кмину до вареного рису. Кмин регулює артеріальний тиск і рівень цукру в крові, а також додає аромату і смаку страві.
● Якщо у вас є кокосова олія (можливо, її варто придбати для таких випадків), додайте трохи у воду під час варіння рису. Дослідження показали, що вона може збільшити кількість стійкого крохмалю в крупі та зменшити калорійність.
● У процесі приготування додайте до рису кілька зерняток гвоздики. Вона допомагає регулювати рівень цукру в крові, а також містить антиоксиданти для боротьби із запаленням.
І не забувайте, що порції повинні бути невеликими!
Вас це може зацікавити: Для чого смажити рис перед варінням і як це правильно зробити