Вибираємо психотерапевта: як знайти спеціаліста, який допоможе

Сьогодні багато українців змушені вигадувати, як відшукати точку стабільності серед того, що відбувається. Найнадійніше знайти стабільність у собі. Впоратися з тим, що відбувається, допоможе спеціаліст-психотерапевт.

Звичні методи розслаблення багатьом перестали працювати. Раніше, для відпочинку – вистачало дивитися серіали, зустрічатися з приятелями, грати на гроші в азартні ігри. Почавши займатися з психотерапевтом - повернете відчуття контролю за ситуацією, знову зможете відпочивати, отримувати задоволення від існування.

Якому методу віддати перевагу

У психотерапії існують десятки різних напрямів. Від фрейдівського психоаналізу – до тілесно орієнтованої терапії, де фахівець запропонує лікувати психіку за допомогою фізичних вправ.

Найбільш універсальною вважається когнітивно-поведінкова терапія (КПТ). У принципі лежить впливом геть психічні реакції через зміну поведінки, звичок людини.

Перевага КПТ - метод має у своєму розпорядженні цілий набір практичних інструментів. Подібний підхід дозволяє клієнту психотерапевта відчути позитивні результати майже одразу після початку терапії. І навіть після закінчення зустрічей - клієнт здатний використовувати вивчені інструменти для піклування про власний стан.

Як вибрати відповідного фахівця

Хороший психотерапевт визначається за такими критеріями: підходить клієнту, допомагає досягти поліпшення самопочуття.

Важливо розуміти – психотерапія індивідуальна. Фахівець, який наблизився до одного - може категорично не підійти іншому. У цій професії відсутні "універсальні майстри", здатні працювати з кожним.

Щодо результатів - вони залежать від тяжкості випадку, техніки роботи, включеності сторін. Комусь достатньо кількох зустрічей, іншому - знадобиться річна терапія. Важливо, щоб клієнт максимально включився у роботу, виконував рекомендації спеціаліста.

Радимо звернути увагу на такі критерії при виборі психотерапевта:

  1. Спочатку почитайте рекомендації фахівця онлайн. Зверніть увагу, що саме хвалять клієнти, наскільки важливі критерії згадуються – приймаючий, ефективний, відкритий, веселий, серйозний.

  2. Якщо є можливість - ознайомтеся зі статтями, постами спеціаліста. Важливо, щоб не бентежив підхід психотерапевта, простежувалися спільні цінності з клієнтом, були відсутні осуд, агресія.

  3. Перша зустріч - ознайомча. Викладіть фактори, що турбують. Якщо не знаєте причин власного стану – достатньо описати самопочуття, проблеми, що виникають. Важливо, щоб психотерапевт ставив питання, намагаючись налагодити контакт. Саме його завдання – допомогти клієнту розібратися у тому, що відбувається.

  4. Неприпустимо, коли клієнт відчуває негатив. Засудження, негативна критика, висміювання, агресія сигналізують - волійте триматися від цього психотерапевта далі.

  5. Також суттєвим маркером виступає, якщо клієнт відчуває байдужість спеціаліста. Можливо, це лише відчуття. Однак налагодити контакт не вдалося.

Пошук психотерапевта подібний до пошуку будь-якого іншого лікаря. Не можна отримати гарантії, що перший зустрінутий професіонал підійде. Іноді доводиться звернутися до кількох, перш ніж знайдеться потрібний.

Клієнт психотерапевта завжди має право скасувати наступну зустріч, шукати нового фахівця. Ви не зобов'язані продовжувати роботу з невідповідним фахівцем.

Одночасно бажано повідомити про припинення роботи безпосередньо. Якщо відчуваєте здатність зробити таке. Можливо, отримавши зворотний зв'язок – психотерапевт змінить підхід до власної практики.

 

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист