Вчені з’ясували, що робота на грядці знижує ризик розвитку депресії на 23%

Деякі види фізичного навантаження корисні для психічного здоровя. Серед них – і  городні роботи.

Щоб оцінити зв’язок між фізичною активністю та нападами депресії, фахівці з Університеті Англії Раскіна вивчили дані понад 4 млн людей. Також вони дослідили  зв’язок між фізичним навантаженням та тривогою за участю понад 65 тис. осіб, і зв’язок між психозом і шизофренією та фізичною активністю (було задіяно близько 30 тис. людей).

І для чоловіків, і для жінок не залежно від вікової групи  були зроблені однакові висновки: фізичні вправи знижують ризик депресії на 23%, тривоги – на 26%, психозу та шизофренії – на 27%.

Серед таких фізичних вправ – прогулянки та садівництво.

Однак вчені зазначають, що на користь ідуть фізичні навантаження низької та середньої інтенсивності. Вправи високої інтенсивності можуть погіршити реакції, пов’язані зі стресом та психічними проблемами.

Буквально це означає, що саджати квіти чи картоплю, поливати помідори, виривати бур’яни слід рівно до того моменту, поки не втомитеся або не набридне. Якщо потрібно переступати через «не можу» і працювати на городі, поки не впадете з ніг, депресія посилиться ще більше.

«Ефективне запобігання ускладнень психічного здоров’я стало серйозною проблемою. Ці стани можуть бути складними та вимагати багатостороннього підходу до лікування, який часто включає фармакологічні втручання, психотерапію та зміну способу життя», – пояснює Лі Сміт, професор громадської охорони здоров’я в Університеті Англії Раскіна.

Помірні вправи, за словами професора Сміта, можуть покращити психічне здоров’я завдяки біохімічним реакціям. Тоді як вправи високої інтенсивності можуть погіршити реакцію деяких людей на стрес.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист