Вчені з’ясували, що буде, якщо щодня підтягуватись на турніку: вам це точно не потрібно

Підтягування – одна з найефективніших вправ для чоловіків, які хочуть накачати біцепси і мати потужні плечі. Щоб якнайшвидше досягти результату, дехто ладен висіти на турніку щодня. Але лікарі і фітнес-тренери попереджають: під час виконання цієї вправи дуже важливо знати міру.

На які зони тіла впливає підтягування

Під час підтягування активізуються майже всі м’язи верхньої частини тіла:

● передпліччя;

● біцепси, трицепси, дельти;

● грудні м'язи – великі, малі, передні зубчасті;

● м'язи преса

● м'язи кора

● м'язи спини – найширші, ромбовидні, круглі, трапецієвидні.

Однак задіяні не всі м'язи однаково. Все залежить від виду підтягування. Скажімо, на широкий хват «відгукуються» м'язи спини.

У середньому прокачуються м’язи спини та згиначі на передпліччя.

У вузькому активізуються біцепси.

Щоб тіло розвивалося пропорційно, дуже важливо чергувати види підтягування.

Що дає підтягування

Поліпшення загальної фізичної форми. Звісно ж, йдеться не тільки про біцепси! Якщо підтягуватися регулярно, покращується загальний метаболізм в організмі, і жир спалюється активніше. Тому згодом ви матиме тіло, від якого жінки втрачають свідомість, а чоловіки зеленіють від заздрощів.

Поліпшення рухливості, гнучкості та витривалості. Погодьтеся, ці якості корисні не тільки у спорті – у повсякденному житті вони теж мають значення.

Поліпшення настрою. Будь-яка фізична активність, і зокрема підтягування, стимулює виробництво ендорфінів – гормонів настрою. Тому стресостійкість вам гарантована.

Зміцнення серцево-судинної системи. Кардіонавантаження сприяють нормалізвції  тиску та пульсу, підвищенню витривалості серця та розвитку серцевого м'яза.

Чому шкідливо підтягуватися щодня

Ефект від підтягування стає помітним тоді, коли заняття регулярні. Але регулярні – не означає щоденні. Фітнес-тренери категорично проти такого виснаження на турніку. Чому саме?

Зростає ризик отримати травму. Через постійне перенапруження м'язової тканини можуть пошкодитися  зв'язки чи суглоби. Особливо, якщо є проблеми з хребтом.

Може погіршитися здоров’я. Такі інтенсивні і часті заняття виснажують фізично і морально. Тому часто спостерігається погіршенням концентрації уваги, настрою та  зниженням імунітету.

Мязи не встигатимуть відновитися. Вчені з'ясували, що на це їм потрібно 24-48 годин. А якщо вони не відновлюються, це може призвести до втрати м'язової маси.

Знижується ефективність від тренувань. Будь-який тренер скаже: щоб наростити м’язи, потрібно працювати з різною вагою і виконувати різні прави. Підтягування на турніку – це тренування з однією вагою і однотипні вправи. Дуже швидко тіло пристосується до такого навантаження, і ефективність занять стане нульовою – м’язова маса не збільшуватиметься.

Дослідження показали, що оптимальна частота підтягувань на турніку, спрямованих на збільшення м'язів, - 2 рази на тиждень. Тренування має складатися з трьох підходів по 7-10 повторень.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист