Вчені з'ясували, людей яких професій хоче замінити штучний інтелект: перевірте, чи загрожує це вам

У зоні ризику опинилися бухгалтери, фахівці з фінансів та юристи

Спочатку людей з робочих місць почали потихеньку виживати роботи, а тепер – штучний інтелект. Щоправда, монотонна і складна фізична робота його не цікавить – він націлився на більш інтелігентні професії, які потребують вищої освіти.

Як проводилось дослідження

У ході експерименту британські вчені проаналізували 365 категорій професій, які вимагають різного рівня освіти. Кожну з них порівняли з десятьма найпоширенішими програмами штучного інтелекту, щоб побачити, чи може він бути корисним у цій сфері.

Це дозволило призначити кожній спеціальності оцінку професійного впливу штучного інтелекту в діапазоні від -2 до 1,5 (причому вищий бал означає більшу ймовірність бути заміненим).

Кого підсиджує штучний інтелект

Виявилося, що найбільше мають переживати за свої робочі місця  консультанти з менеджменту та бізнес-аналітики (оцінка ризику – 1,49).

Юридичні професії отримали оцінку ризику 1,4.

В першу десятку також увійшли фінансові менеджери, бухгалтери, психологи, менеджери із закупівель, економісти, фахівці з управління фінансовими бізнес-проектами, фінансові та інвестиційні аналітики.

У зоні ризику опинилися навіть представники духовенства та співробітники охоронних фірм.

Штучний інтелект вже почав прибирати до рук деякі аспекти юридичної професії.  У листопаді він уклав перший контракт від імені британської ІТ-компанії без участі людини. А в одному із бразильських штатів нещодавно було ухвалено написаний штучним  інтелектом законопроект, який дозволяє муніципалітету не стягувати з платників податків плату за заміну лічильників води у разі їхнього крадіжки.

Кому не загрожує штучний інтелект

Дослідження показало, що професії, пов’язані з фізичною працею, з набагато меншою ймовірністю будуть замінені штучним інтелектом.

Низька заробітна плата на цих роботах, за винятком професійних спортсменів, зменшила стимули шукати автоматизовані альтернативи. Тому спортсмени, покрівельники та представники «елементарних будівельних професій» можуть спати спокійно – на їхню роботу ніхто не претендує.

Так само як і співробітники готельного бізнесу та закладів харчування.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист