Вчені назвали морепродукт, який містить найбільше небезпечного для здоров’я мікропластику

Дослідження показало, що найдрібніші представники водного світу концентрують найбільше мікропластику, шкідливого для здоров’я людини. Очолює цей список улюблена багатьма креветка.

Морепродукти – це джерело вітамінів та мікроелементів, які необхідні нашому  організму для нормального функціонування.

Креветки, не зважаючи на свої незначні розміри, також зарекомендували себе як поживний продукт. Вони містять значну кількість вітамінів групи А, В, С, D, Е, селену, цинку, кальцію, йоду, фосфору, магнію. Позитивно впливають на стан серцево-судинної системи, шкіри, волосся та нігтів, поліпшують кровотік, роботу нирок тощо.

Однак недавнє дослідження вчених з Університету Орегони виявило в них один суттєвий недолік, пише Daily Mail  З’ясувалося, що креветки є носіями великої кількості мікропластику – шматочків  пластику діаметром менше 5 мм, невидимих неозброєним оком. Його пов’язують із токсичним впливом на організм (зокрема, з раковими захворюваннями).

Науковці відібрали 182 особини шести видів морських істот, найбільш популярних в Орегоні. У тому числі – рожеву креветку, тихоокеанського оселедця та чорного морського окуня.

Лабораторне дослідження та мікроскопічний аналіз виявили мікропластик у 99% зразків: він потрапляв у тканини з кишечника. Найбільше його було в креветках.

«Дуже тривожно те, що мікроволокна, схоже, переміщуються з кишечника в інші тканини, такі як м’язи. Це має широкі наслідки для інших організмів, потенційно включаючи і людей», – пояснює професор Сюзанна Брандер, екотоксиколог з Університету Орегони. 

За словами дослідників, менші морські види, як правило, містять більшу кількість частинок.

Однак попри все науковці не закликають відмовитися від споживання креветок. Кажуть, що мікропластик потрапляє в наш організм і з інших джерел, а отже, довелося б виключити з раціону половину продуктів. Але закликають знати міру і не їсти креветки у великій кількості.

Вас це може зацікавити: Як почистити готові креветки і видалити з них стравохід, не забруднивши руки

Названо три популярні види риби, які лікарі не радять вживати

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист