Мускатний горіх – дуже суперечливий продукт. З одного боку, здатний додати кілька років життя і знижувати вагу. І іншого боку, може бути смертельно небезпечним.
Чим корисний мускатний горіх
Вчені з університетів Чонбук і Чунг-Анг у Південній Кореї провели експеримент з плодовими мушками дрозофілами. З самого народження вони розділили комах на дві групи і підгодовували їх харчовими добавками: одну групу – рапаміцином, другу – нектандрином B, який міститься у мускатному горіху.
У результаті виявилося, що тривалість життя дрозофіл, які харчувалися нектандрином, більша: самки прожили близько 76 днів, самці – 74. Мушки з першої групи дотягували в середньому до 61 та 65 днів відповідно. Окрім того, нектандрин уповільнював прогресування порушень зору та нейродегенерацію і поліпшував функцію опорно-рухового апарату комах. Вчені сподіваються, що такий самий ефект мускатний горіх має і на людину.
Також дослідники виявили, що спеція, яка чудово поєднується з молочними соусами, куркою, гарнірами та салатами, допомагає і при схудненні. Вона може притупляти почуття голоду, нормалізувати процеси травлення і прискорювати обмінні процеси в організмі.
В Індонезії, на батьківщині мускатного горіху, його використовують в якості ліків від діареї та безсоння. А ще він сприяє розширенню кровоносних судин, знижує артеріальний тиск, полегшує діяльність серцево-судинної системи. Розслабляє, заспокоює, знімає дратівливість.
Однак вживати його потрібно дуже обережно.
Чому мускатний горіх шкідливий
Окрім нектандрину B ця спеція містить міристицин. Науковці виявили, що він впливає на нервову систему і викликає зростання кількості норадреналіну (відповідає за підтримку рівня активності нервово-психічних реакцій, формуванням когнітивних та адаптивних процесів). Це може призвести до гіпертонії, тахікардії, марення. У значних дозах мускатний горіх має галюциногенний ефект.
Тому лікарі застерігають: мускатний горіх не можна вживати щодня! І його слід вживати в мікродозах – дрібку. Як варіант, перед подачею страви можна натирати прямо в тарілку або ж додавати у кінці приготування, інакше вона набуде злегка гіркуватого присмаку.