ТОП-10 сортів найхрусткіших огірків для консервування, які слід посадити в 2024 році

Щоб консервовані огірки вийшли смачними і хрусткими, потрібен не просто вдалий рецепт. Важливе значення має сорт, який ви використовуєте. Подумати про це потрібно просто зараз…

Огірок як огірок, ніякої різниці – так може думати лише дилетант, який вперше взявся робити заготовки на зиму. Насправді ж для засолки та консервації підходять не всі сорти – це з’ясується вже потім, коли пробуватимете готовий продукт.

Які плоди відбирати для консервації

Досвідчені господині знають, що огірки, які йдуть на консервацію, повинні пройти «конкурсний відбір». Критерії наступні:

● шипи чорні – у таких шкірка краще вбирає розсіл. Білі шипи зазвичай у плодів, які ідеально годяться для салатів. Якщо немає вибору, їх теж можна консервувати. Але вони не будуть хрусткими;

● шкірка тонка – це теж сприяє проникненню розсолу в огірок;

● насіннєва камера – невелика, насіння дрібне;

● поверхня в горбочках – такі огірки рівномірно вбирають розсіл і не утворюють під час засолки порожнечі;

● м'якоть – не гірка.

Найкращі огірки для заготовок

Методом проб і помилок господині визначилися зі своїми фаворитами.

Бочковий F1. Ідеальний для засолки. Підходить для відкритого ґрунту і теплиць. Високоврожайний, стійкий до захворювань (у тому числі до антракнозу – пожовтінню листя, яке розвивається при підвищеній вологості). Не гірчить. Плоди великогорбчасті, хрусткі і смачні.

Засолочний F1. Годиться для різних варіантів консервування. Ранньостиглий, вирощують у відкритому ґрунті. Стійкий до хвороб, м'якоть із дрібним насінням. Довго не переростає.

Конкурент. Ранньостиглий сорт, виведений для відкритого ґрунту. Стійкий до борошнистої роси і бактеріальної плямистості. Не має гіркоти, смачний і ароматний.

Фенікс та Фенікс плюс. Середньоранні сорти. Мають тонку шкірку, пружну м'якоть і невеликий розмір.

Паризький корнішон. Назва говорить сама за себе – плоди невеликі (6-8 см), без гіркоти. Хрусткі і довго не переростають. Годяться і для засолки, і для маринування.  

Родничок F1. Цьому сорту вже більше 40 років, але він не здає позицій. Це ранній огірок, невибагливий, може рости в теплиці і на грядці. Стійкий до борошнистої та хибної борошнистої роси, аскохитозу, бурої плямистості. Солодкий, хрусткий.

Джерело. По праву вважається одним із найкращих сортів. Солодкий, м'якоть щільна. Тільки для відкритого ґрунту. Сорт стійкий до борошнистої роси, антракнозу та інших захворювань.  

Ніжинський. Ще один сорт-ветеран із незаплямованою репутацією. Середньостиглий. Можна висаджувати і в теплиці – за умови, що туди є доступ комах, оскільки цей сорт не самозапилюється. Огірочки надзвичайно ароматні, хрусткі, соковиті. М'якоть щільна, тому пустот у консервованих плодах не буває.

На заздрість сусідам F1. Один із молодих сортів, але дуже добре себе зарекомендував. Має високу врожайність, стійкий до хвороб. Огірки ароматні, соковиті, без пустот і гіркого присмаку.

Зозуля F1. Дуже популярний гібридний сорт. Щоправда, плоди в нього крупні, але молоденькі невеликі огірочки у консервації виходять надзвичайно хрустким

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист