Смак чаю, на думку вчених, залежить не тільки від сорту. Значення має навіть швидкість нагрівання води і колір чашки, з якої його п’ють.
Daily Mail провела опитування британських науковців стосовно того, як потрібно готувати чай, щоб отримати ідеальний напій. І отримала досить несподівані відповіді.
Заварюємо в мікрохвильовці
Професор Куан Віонг, керівник відділу харчових наук та харчування людини в Університеті Ньюкасла, вважає, що ідеальний чай має збалансований смак, приємний аромат, післясмак і, безумовно, користь для здоров’я. Щоб отримати такий напій, потрібно заварити його відповідним чином.
Він пропонує класти пакет з чаєм в гарячу воду і заварювати у мікрохвильовій печі протягом двох хвилин. Це забезпечить рівномірне нагрівання води та швидке вивільнення фітохімічних речовин. Молоко слід додавати вже після заварювання.
Обираємо колір чашки
Професор Чарльз Спенс, керівник Лабораторії кросмодальних досліджень Оксфордського університету, впевнений, що варто правильно вибирати чашку – так ви зможете «регулювати» смак чаю.
Раніше він провів серію досліджень, які показали: чай з чашки рожевого кольору завжди здається солодшим. Це означає, що туди можна додати менше цукру або й зовсім не додавати. Тим, кому до вподоби міцний, терпкуватий напій, варто пити із зеленої або жовтої чашки. А от золотиста або срібляста роблять його взагалі неперевершеним.
Додаємо лимонний сік
На думку Керолайн Джакомін, аспірантки ETH Zurich, важливе значення має жорсткість води. Занадто жорстка утворює на поверхні напою блискучу плівку, яка утримує вивільнення аромату чаю. Щоб нейтралізувати її, слід додати кілька крапель лимонного соку.
Заварюємо в підігрітому чайнику
Професор Марк Міоданіка з Університетського коледжу Лондона схиляється до думки, що секрет ідеального чаю полягає у якісній воді і формі чаю. Вода повинна бути фільтрована чи бутильована, але в жодному разі не водопровідна – вона містить хлор, який вбиває смак. Чай повинен бути листовим, а не в пакетах – конвекційні потоки всередині заварника забезпечать максимальну «віддачу» фітохімічних речовин окропу.
Окрім того, чайник для заварювання потрібно попередньо підігріти, а чай настоювати в ньому впродовж чотирьох хвилин.
У кожного свій рецепт ідеального чаю. Але якщо заварити чай, врахувавши всі поради, це має бути божественний напій.
Раніше ми писали про те, чому дієтологи радять пити чай з цукром
А також розповідали, чим корисний гречаний чай