Не тільки каша: чим корисний гречаний чай

У величезному світі чаїв є перлина, яка набуває популярності завдяки своєму унікальному смаку та численним перевагам для здоров'я – гречаний чай.

Що таке гречаний чай

На відміну від традиційних чаїв, виготовлених з листя або квіті, сировина для гречаного чаю – насіння гречки татарської (Fagopyrum tataricum).

Ця трав'яниста настоянка не містить теофіліну, кофеїну та інших речовин, які стимулюють активність нервової системи. Навпаки – допомагає їй заспокоїтись.

Має горіховий смак і ванільний аромат.

Продається у фільтр-пакетах або у вигляді гранул.

Чим корисний гречаний чай

Той, хто спочатку не сприймає гречаний чай всерйоз, змінює про нього думку, коли бачить цей солідний перелік мікроелементів.

Чай містить 26 амінокислот, цинк, натрій, кальцій, залізо, фосфор, мідь, марганець, хром, алюміній, селен, ванадій, калій, магній. А також вітаміни В1, В2, В6, А, С, РР, Е, білки, вуглеводи та клітковину.

Властивості гречаного чаю

● Гречаний чай багатий на антиоксиданти (16 фенольних сполук та 26 флавоноїдів), які допомагають боротися з окислювальним стресом та запобігають захворюванням серцево-судинної системи.

● Рутин у його складі зміцнює судини і сприяє омолодженню шкірного покриву.

● Відсутність глютену робить цей чай доступним для людей з непереносимістю глютену та целакією.

● Завдяки високому вмісту клітковини покращує роботу травної системи, не допускає стрибків глюкози в крові.

● Знижує рівень холестерину.

● Зміцнює імунну систему.

● Клітковина сприяє відчуттю ситості, що дозволяє чаю знизити кількість їжі та загальну калорійність вжитих порції.

● Відновлює мозковий кровообіг.

● Зменшує набряки.

● Сприяє покращенню сну.

● Ефективний проти запорів.

● Може мати легкий кроворозріджуючий ефект.

Заварювання гречаного чаю

Це дуже простий процес:

• насипте в чашку чи заварник 1 чайну ложку гранул або покладіть пакетик чаю;

• залийте склянкою гарячої води, але не окропом (90-93°C);

• дайте настоятися 3-5 хвилин (якщо хочете міцний напій – більше).

Пити такий чай рекомендується після прийому їжі – в якості десерту.

Кому не рекомендується гречаний чай

Гречка містить так звані зобогенні речовини – сполуки, які можуть порушувати функцію щитовидної залози. Їхня концентрація незначна, однак людям з проблемами щитовидки вживати гречаний чай обережно.

Також гречка містить фітати, які можуть сповільнювати всмоктування деяких речовин, у тому числі цинку та заліза. Тому особам з дефіцитом мінеральних речовин краще від цього чаю відмовитися.

У тих, хто схильний до алергій, гречаний чай може спричинити побічні реакції у вигляді  кропив'янки або набряку слизової.

Надмірне споживання гречаної крупи або гречаного чаю може призвести до фоточутливості – стану, при якому шкіра стає більш чутливою до сонячного світла, що може збільшити ризик сонячних опіків. Це буває рідко, але буває. Тому зловживати смачним напоєм не варто.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист