Що зробити, щоб не набрякали ноги влітку

Набряклі ноги, які не влізають у взуття і от-от, здається, потріскаються, - для літа звична ситуація. Але миритися з нею не варто: це не тільки неестетично виглядає, але й створює неабиякий дискомфорт.

Чому набрякають ноги

Літо – час шортів і коротких суконь та спідниць. Проте в один момент стрункі ніжки можуть перетворитися на стовпи, які соромно показувати. На додачу вони стають важкими й болять.

Причина набряку – розширення кровоносних судин.

Насправді це свого роду захисна функція організму, який у спеку намагається відрегулювати теплообмін. Кровообіг сповільнюється, вени втрачають свою еластичність і стають більш проникними. Завдяки цьому вода потрапляє у тканини. Результат – виникають набряки.

Частіше від цього страждають жінки, оскільки сполучна тканина в них слабша.

Як боротися з набряками

Щоб позбутися набряків, слід відновити кровообіг. В цьому вам допоможуть наступні поради.

Більше пийте. Для підтримки нормального кровообігу важливо споживати достатню  кількість води. Найкраще – чисту воду або несолодкий трав’яний чай. Набряки кінцівок – одна з основних ознак зневоднення.

Правильно харчуйтеся. Мінімум солі – вона виводить з організму воду. Не зловживайте жирною їжею. Віддавайте перевагу свіжим фруктам та овочам і продуктам, які легко засвоюються.  

Більше рухайтеся. Якщо ви ведете сидячий спосіб життя, кровотік у ногах погіршується. Щоб його активізувати, слід дати ногам навантаження: ходити, бігати, присідати, кататися на велосипеді чи плавати. Будь-яка активність – це краще, ніж просто сидіти.

Носіть зручне взуття. Зручне – в першу чергу, таке, яке не тісне. В таких черевиках ноги нагріватимуться ще швидше. Також лікарі не радять тим, хто схильний до набряків, носити взуття на високих підборах. У ньому нога весь час напружена, це тисне на вени і порушує кровообіг.

Стимулюйте кровообіг. Всі чули цю пораду: якщо набрякають ноги, їх потрібно підіймати догори. Але не всі відносять до неї серйозно. Між тим, така поза дійсно дозволяє крові легше надходити до серця. Якщо немає можливості підняти ноги, погойдуйте ними у положенні стоячи.

Влаштовуйте холодні обливання. Хоча б для ніг. У душі, на вулиці – зі шлангу, просто станьте в тазик з прохолодною водою – усі варіанти підійдуть. Такі процедури теж стимулюють кровообіг.

Вас це може зацікавити: Що з’їсти для покращення пам’яті: 7 продуктів, які стимулюють роботу мозку

7 вуглеводів, які допоможуть вам схуднути

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист