Смачний, ситний, зручний варіант перекусу і чудова добавка до випічки – перше, що спадає на думку, коли ми згадуємо про арахіс. Дієтологи характеризують цей горіх за іншими критеріями – з точки зору користі і шкоди для організму.
Арахіс – як наркотик: варто до нього добратися – і не можеш зупинитися, поки не спустошиш весь пакунок/тарілку/жменю. З одного боку, це добре, кажуть дієтологи: арахіс містить купу поживних мікро- і макроелементів. Але є нюанси. Давайте в них розберемося.
Яка користь від арахісу
Підтримує м’язи в тонусі. На кожні 100 г арахісу припадає близько 25 г білка. Це робить його одним з основних продуктів, які здатні вирішити проблему дефіциту білка в організмі. Крім того, амінокислоти в арахісі (зокрема, лейцин) сприяють відновленню та росту м’язів, що важливо для будь-кого, хто веде здоровий, активний спосіб життя, пояснює дієтолог Дестіні Муді.
Захищає серце. «В арахісі багато мононенасичених і поліненасичених жирів, які корисні для здоров’я серця», – каже дієтолог і особистий тренер Джанна Масі. Ці жири допомагають знизити рівень поганого холестерину, підвищити рівень хорошого холестерину і запобігають ризику серцевих захворювань, зокрема – інсульту.
Піклується про нервову систему. Арахіс містить велику кількість магнію. Одна чашка горішків – це майже 30% добової норми. Саме магній допомогти підтримувати здоров’я кісток, серцево-судинну функцію та здорову нервову систему.
Контролює вагу. «Завдяки високому вмісту білка та клітковини арахіс може сприяти відчуттю ситості, що допомагає контролювати апетит і зменшити загальне споживання калорій. Жири в ньому також повільно перетравлюються, подовжуючи відчуття насичення, що може запобігати переїданню», – розповідає Джанна Масі.
Бореться із запаленням. Запалення пов’язане з багатьма хронічними захворюваннями, Арахіс містить антиоксиданти, такі як пара-кумарова кислота та ресвератрол, які допомагають боротися з окислювальним стресом в організмі.
Сприяє покращенню травлення. Арахіс – джерело клітковини, яка забезпечує регулярну дефекацію та запобігає закрепам. Крім того, підтримує здоровий мікробіом кишечника, що може підвищити імунну функцію.
Допомагає регулювати рівень цукру в крові. Жир в арахісі уповільнює травлення, запобігаючи стрибкам цукру в крові, коли вони споживаються з іншими продуктами, особливо з високим вмістом простих вуглеводів.
Яка шкода від арахісу
● Висока калорійність. Як і всі інші горіхи, арахіс містить багато корисних для серця жирів, але при цьому в них багато і калорій. Якщо не знати міри, набрати зайву вагу можна дуже швидко.
● Наявність оксалатів. У людей з певними захворюваннями (наприклад, з подагрою чи сечокам’яною хворобою) високе споживання оксалатів може сприяти утворенню каменів у нирках.
● Надмірний вміст натрію. Йдеться про солоні горішки: в 100 г – 410 мг натрію. Це дуже багато, враховуючи денну норму в 2300 мг. Для серця велике навантаження.
Враховуючи всі за і проти, дієтологи радять їсти арахіс регулярно, але невеликими порціями – до 30 г (15-20). І вибирати несолоні види.
Вас це може зацікавити: 30 грамів цих ласощів на день допоможуть знизити рівень холестерину