Правила безпеки дитини у воді: експерти назвали особливо небезпечні засоби для плавання

Якщо ви вдягли на дитину надувні нарукавники або жилет, не думайте, що у воді вона тепер у повній безпеці.

Діти обожнюють бавитися влітку у воді. Надувний чи звичайний басейн, природня водойма – скрізь весело. Але водночас скрізь небезпечно. Батьки повинні пильнувати малечу й не покладатися на примітивні засоби для плавання. Адже насправді, кажуть експерти, трагедія може статися за лічені секунди.

«Небезпечні засоби для плавання можуть створювати помилкове відчуття безпеки. Однак вони не замінять рятувальні жилети, тому їх слід уникати», – пояснює Бернард Фішер, директор із охорони здоров’я та безпеки Американської асоціації рятувальників.

Ілюзія безпеки

Які ж плавзасоби вважаються найпідступнішими?

Надувні нарукавники. Найпростіший засіб, який має втримати на воді дитину, що не вміє плавати. Принаймні так думають батьки. У фахівців на цей рахунок інша точка зору. «Нарукавники легко можуть зісковзнути або здутися. І дитина опиниться лицем у воді», – каже неонатолог Дженель Феррі.

Шийні поплавці. Їх вдягають навіть немовлятам. Але є багато причин відмовитися від таких поплавців на шиї, на думку експертів. По-перше, будь-які предмети навколо шиї можуть спричинити задуху дитини. По-друге, цей пристрій не запобігає утопленню. Навпаки, може збільшити його вірогідність, якщо раптом зісковзне або почне здуватися у воді. По-третє, поплавці вирівнюють дитину у вертикальному положенні – це так звана «поза утоплення». Зрештою вона звикає до неї. І коли опиняється у воді без плавзасобів, вважає, що вертикальне положення якраз і є  правильним. Чим це може закінчитися, нагадувати не варто.

Надувні жилети. Здавалося б, це ідеальний спосіб убезпечити дитину. Малоймовірно, що такий жилет зісковзне, адже він має кілька кріплень. Якщо почне здуватися, теж не трагедія, адже він багатокамерний. Якщо є підголовник, голова дитини весь час буде над водою. Але навіть у цьому випадку дорослі повинні бути поряд з малюком. І особливо пильнувати, коли дитина йде у воду без жилета. Їй може здатися, що вона вже вміє плавати. Однак з великою вірогідність за звичкою прийме «позу утоплення».

Як уникнути трагедії

Головне правило безпеки дитини на воді – хтось з дорослих повинне бути поряд, на відстані витягнутої руки. Тоді вони зможуть підхопити її,  якщо голова зануриться у воду.

Якщо ж вирішили дозволити дитині користуватися плавучим пристроєм, не відводьте від неї очей. І бажано, щоб це був якісний дитячий рятувальний жилет.

Уникайте плавзасобів та купальників синього кольору. Вони зливаються з водою, тому знайти свою дитину (особливо якщо у воді багато людей), буде важко. Щоб якнайшвидше око вихопило саме ваше чадо, обирайте яскраві оригінальні кольори.

Але максимально спокійними батьки можуть бути тільки у випадку, якщо дитина вміє плавати. Починати її вчити слід якомога раніше. Педіатри рекомендують це робити вже у віці 1 року.

Вас це може зацікавити: 7 причин записати дитину в басейн

Стільки часу і як саме потрібно плавати, щоб спалити 500 калорій

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист