Яйця – суперечливий продукт. Один із популярних способів приготування вчені вважають особливо небезпечним.
У чому користь яєць
Дієтолог Джерлін Джонс називає яйця електростанцією поживних речовин.
Вони містять залізо, цинк, фосфор, рибофлавін, фолієву кислоту.
Є джерелом вітамінів A, B, E,D, PP.
Холін у їхньому складі допомагає запобігати депресії та втраті пам'яті, бере участь у будівництві міцних клітинних мембран. Підтримує здоров’я печінки й регулює рівень інсуліну.
Яйця містять актиоксиданти лютеїн та зеаксантин, корисні для очей. Вони накопичуються у сітківці ока і знижують ризик катаракти та дегенерації макули.
Покращують здоров’я кісткової тканини і сприяють збільшенню м’язової маси.
Смачно, але небезпечно
Багато хто любить на сніданок яєчню. Але дієтологи радять відмовитися від смажених яєць.
Коли білок контактує з жиром при високій температурі, відбувається процес глікування. Внаслідок цього утворюється шкідлива речовина – кінцевий продукт глікування (КПГ).
Він може бути одним із факторів передчасного старіння організму. Сприяє розвитку або ускладненням багатьох дегенеративних захворювань – зокрема, діабету, атеросклерозу, хронічного захворювання нирок та хвороба Альцгеймера.
КПГ смажених яєць становить 2 749 одиниць, тоді як у яєць-пашот і яєць, зварених некруто, він дорівнює 90 одиниць.
Той, хто любить яєчню глазунью, ризикує підхопити і сальмонельоз. Якщо яйця заражені, у жовтку, що не згорнувся, є сальмонела.
Вас це може зацікавити: Місце, тара і температура: одиниці зберігають яйця правильно
Не на сніданок: в цей час варто їсти яйця, якщо ви хочете схуднути