Яйця – один з найбільш ходових продуктів у багатьох родинах і найбільш корисних. Однак неправильне зберігання може обернутися серйозними проблемами для здоров’я.
Ми всі звикли до того, що найкраще місце для зберігання яєць – холодильник, адже там прохолодно. І ніколи не задумуємось про те, чому в супермаркетах яйця, як правило, зберігаються на звичайних стелажах.
Справа в тому, що температурний режим для зберігання яєць – це ще не все. Важливо, щоб вони не зазнавали перепадів температури, через які на їхній поверхні може з’явитися конденсат.
Волога – найбільший ворог яєць і, відповідно, тих, хто їх вживає. Вона стимулює розвиток патогенних бактерій, які через мікропори в шкаралупі проникають всердину. У тому числі, сальмонелла, яка може бути смертельно небезпечною.
Без холодильника яйця можуть зберігатися не надто довго. Експериментальним шляхом було встановлено, що при температурі до +20°С вони можуть бути придатними для вживаннями впродовж 24 днів. Але фахівці однак рекомендують обмежуватися 7-10 днями, щоб точно уникнути ускладнень.
У холодильнику термін зберігання значно збільшується – до 60 днів при температурі від 0 до +8°C. Але проблема в тому, що передбачене виробником місце для них – на дверцятах – не відповідає цим вимогам. Через те, що холодильник постійно відчиняється і туди надходить тепле повітря, температура на дверцятах може підніматися до +15°C. Ці умови можуть суттєво скоротити термін свіжості продукту. Тому краще тримати яйця на одній із середніх полиць – якнайближче до задньої стінки холодильника.
До розповсюджених помилок у зберіганні яєць відносяться і такі:
● перекладати з магазинного закритого контейнера у відкритий лоток. Упаковка захищає яйця від вологи;
● класти яйця гострим кінцем вгору. Виявляється, те, як вони розміщені, має важливе значення. Важливо, щоб жовток знаходився по центру яйця і не контактував з повітряною камерою, розташованою в тупому кінці. У такому разі яйця мають змогу дихати, що сприяє тривалішому збереженню свіжості продукту. Тому запам’ятайте: зберігати яйця потрібно гострим кінцем вниз.
І слідкуйте за тим, щоб на них не було тріщин. Саме через них бактерії сальмонелли можуть проникати всередину яйця, а потім і в організм людини.
Раніше ми писали: Як легко почистити варені яйця за 10 секунд, не пошкодивши білок