Ці два органи відіграють дуже важливу роль в організмі людини: печінка виводить токсини, а кишечник регулює травлення. Щоб ефективно працювати, вони повинні бути здоровими.
І печінка, і кишечник переживають дуже важливе навантаження. Тому їм теж потрібна підтримка. По-перше, не варто їх зайвий раз навантажувати. Для цього слід відмовитися від шкідливих звичок (алкоголь, паління) і вживати здорову їжу. По-друге, їх слід «укомплектувати» мікроелементами, які додадуть їм сил.
Гастроентеролог Саурабх Сеті радить з цією метою вживати три прості, аде дуже корисні для кишечника та печінки напої.
Зелений чай. Катехіни, які в ньому містяться, це потужні антиоксиданти. Вони можуть знизити рівень поганого холестерину та запобігти його утворенню, зменшити запалення в кишечнику. А поліфеноли виконують роль пробіотиків, сприяючи росту корисних кишкових бактерій.
Кава. Ще одне джерело антиоксидантів. За словами доктора Сеті, вони сприяють здоров’ю печінки, борючись із жировою хворобою та знижуючи ризик раку. Але такий ефект кава має, якщо не класти в неї цукор. Фенольні сполуки у складі кави здатні усувати запальні процеси в шлунково-кишковому тракті і стимулювати процес випорожнення.
Смузі. «Особисто я люблю смузі з багатими на антиоксиданти ягодами, шпинатом і кокосовою водою», – ділиться особистим досвідом гастроентеролог. Він зазначає, що фруктів у напої має бути не надто багато. Адже вони містять велику кількість фруктози, яка при надмірному споживанні перетворюється на жир.
Вас це може зацікавити: Які продукти додати до свого раціону, щоб завжди бути в гарному настрої
Які вітаміни та мінерали обов’язково повинні бути в нашому раціоні взимку