Чиста, вимита морква чи картопля на тлі брудних «родичів», звісно ж, привертає більше уваги покупців. Але експерти радять купляти ті, що в землі.
Звичайно ж, хочеться взяти те, що виглядає привабливо. Навіть попри те, що миті овочі коштують дорожче. Але є кілька причин, щоб від них відмовитися.
Овочі миють шкідливими хімікатами. Теоретично це має бути ряд дозволених засобів для миття, безпечних для людини. Але щоб зекономити, продавці нерідко обирають дешевші і шкідливі синтетичні розчини. Вони не змиваються повністю проточною водою – частина хімікатів проникає в продукт (особливо добре вбирають хімію крохмалисті овочі). А звідти – в організм людини. Ось звідки можуть «рости ноги» у вашої алергії, дисбактеріозу або інтоксикації.
Овочі знезаражують. У щойно зібраних коренеплодів є свого роду імунітет – природна плівка, яка захищає від гниття та плісняви. Хімікати (та й просто звичайне миття) її руйнують. Щоб овочі зберегли товарний вигляд хоча б до того моменту, поки продадуться, їх обробляють антисептиками. І те, що ми собі зазвичай бризкаємо на руки, потрапляє в шлунок…
Овочі швидко псуються. Незважаючи на всі маніпуляції продавців, помиті овочі недовговічні. На них швидко з’являються бурі плями (фітофтороз), які згодом починають гнити, або утворюється пліснява, яка теж робить коренеплоди непридатними для вживання.
Тож якщо ви стоїте перед вибором, купляйте немиті овочі. Тоді ви точно можете бути впевнені, що їх не обробили незрозуміло чим.