Виробники крафтового пива називають його напоєм для цінителів якісного продукту. І переконують, що їхнє пиво особливе – має зовсім небагато спільного з промисловим. Чи так це насправді?
Що таке крафтове пиво?
Слово «craft» перекладається з англійської як «ремесло» і означає «зроблений не на заводі, а в маленькій майстерні».
Крафтове пиво виготовляють незначними партіями на невеликих приватних броварнях. Методи виробництва при цьому використовуються традиційні, а от рецептура – авторська.
Вважається, що таке пиво відрізняється від магазинного якістю: воно містить натуральні інгредієнти та має більш насичений смак.
У чому відмінність крафтового пива й звичайного
Об’єми виробництва. Масштаби великих компаній, які займаються пивоварінням, вражають. Скажімо, об’єм виробництва данської корпорації Carlsberg (третьої за величиною у світі) у 2020 році становив 110 млн гектолітрів! №1 у світі пива – голландська Heineken – за рік варить 233,8 млн гектолітрів. У порівнянні з цими монстрами крафтові броварні готують пиво просто мікроскопічними партіями.
Вартість. Великі пивоварні заробляють на великих обсягах, у малих такої можливості немає. Тому вони змушені продавати свою продукцію дорожче. Ціну формує і сировина, з якої готується напій, а також термін придатності.
Термін придатності. Оскільки крафтові броварні у більшості випадків відмовляються від пастеризації напою (це покращує його смак), він псується швидше, ніж звичайний. Тому термін придатності в нього обмежений.
Інгредієнти. У складі крафтового пива лише якісні і лише натуральні інгредієнти. Причому йдеться не тільки про хміль чи солод. Пивовари запевняють, що навіть вода має бути особливою – від неї значною мірою залежить смак продукту.
Рецептура. Той, хто пробував крафт хоч раз, не забуде його смаку – він не схожий на інші. Чого тільки не додають в авторські рецепти, аби зробити їх оригінальними: каву, різноманітні фрукти, перець, шоколад…
Термін виробництва. Промислове пиво бродить 7 днів. У крафтового цей процес може тривати до 2 місяців. Це сприяє тому, що його смак стає більш насиченим.
Процес ферментації. Відрізняється не тільки тривалість бродіння, а й сам процес. На крафтових пивоварнях найчастіше використовується процес верхнього бродіння, на промислових – нижчого. Відмінність процесів полягає у розташуванні дріжджів у ємностях у процесі бродіння та температурі бродіння.
Стиль заварювання. У виробництві крафтового пива задіяно набагато більше видів та кількості солоду, хмелю та дріжджів. Тому воно має сильніший аромат і більш насичений смак.