Кому не варто вживати родзинки

Родзинки люблять діти, солодкоїжки, спортсмени і люди, які віддають перевагу здоровим перекусам. Проте вживати їх, особливо у великих кількостях, можна не всім. 

Родзинки – це сушений виноград, тому зберігають майже всі його корисні властивості .

Вони містять вітаміни групи В, велику кількість калію, магнію, кальцію, антиоксиданти, речовини. Поліпшують обмін речовин, підвищують імунітет та еластичність стінок судин, уповільнюють процеси старіння, зміцнювати нервову систему, покращують сон.

Однак не зважаючи на свою цінність, можуть підійти не всім.

Є кілька груп людей, які повинні обмежити споживання родзинок або взагалі їх уникати.

Люди з діабетом

Родзинки містять багато природних цукрів – 59 грамів на 100 грамів продукту. Це може спричинити стрибок рівня цукру в крові, особливо якщо споживати у значних  кількостях. Особам з діабетом варто контролювати це і принаймні поєднувати родзинки з білками або жирами, щоб уповільнити засвоєння цукру.

Люди, схильні до карієсу

Родзинки солодкі, їхні часточки легко прилипають до зубів, створюючи ідеальне середовище для розвитку бактерій у ротовій порожнині. Це може збільшити ризик карієсу. Слід обережно вживати родзинки і хоча б полоскати (а краще чистити) після цього зуби.

Люди із зайвою вагою і ті, хто контролює калорії

Родзинки не дуже вписуються у план харчування тих, хто худне, через високий вміст цукру та вуглеводів. Маленькі сушені ягідки можуть непомітно додати значну кількість калорій. Саме тому їх не можна багато їсти – не більше 40 грамів на добу.

Люди з чутливим кишечником або шлунком

Те, що родзинки багаті клітковиною, їхній безмовний плюс, оскільки вона сприяє налагодженню процесів травлення. Але в людей із синдромом подразненого кишечника або чутливим шлунком концентрований цукор і клітковина можуть викликати здуття живота або діарею.

Алергіки

Навіть якщо її немає на виноград, алергіки мають бути обережними. Організм може неадекватно (задишкою, висипами) відреагувати на сульфіти – тип консерванту, який зазвичай додають до родзинок, щоб подовжити термін їх зберігання та зберегти колір.

Маленькі діти

У них чудовий метаболізм, тому калорії – не проблема. Однак дрібні сушені виноградини можуть стати причиною задухи. Крім того, концентрований  цукор в родзинках – не кращий союзник для дитячих зубів. Саме тому експерти радять дітям до 4 років родзинки не давати.

Вас це може зацікавити: Якою водою мити сухофрукти: температура має велике значення

Вчені виявили солодкий продукт, який здатен знизити ризик діабету майже удвічі

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист