Більшість людей звикла заливати сухофрукти окропом. Дехто взагалі його не миє. Обидва варіанти, кажуть експерти, неправильні.
Сухофрукти – корисний продукт: мінералів у них навіть більше, ніж у свіжих фруктах. Ще вони є джерелом клітковини й вуглеводів, укріпляють імунітет, відновлюють сили після хвороби та тренувань, чудово підходять для перекусу. Але більшість цих властивостей втрачається, якщо їх неправильно помити.
Існує думка, що сухофрукти, які продаються в герметичних упаковках, мити необов'язково – вони готові до вживання.
Насправді мити потрібно хоча б тому, що перед фасуванням їх обробляють діоксидом сірки – це захищає їх від шкідників і сприяє тривалому зберіганню. Діоксид сірки або сірчистий газ (SO2) – це консервант E220, який ми часто зустрічаємо, вивчаючи інформацію про склад продуктів. Він дуже токсичний, тому перед вживанням його потрібно видалити – змити водою.
Але обдавати сухофрукти окропом, як робить багато людей, – це велика помилка. Гаряча вода посилює поглинання консерванту фруктами.
Мити сухофрукти слід холодною водо. А ще краще – замочити їх на ніч, а вранці ретельно промити.
Якщо сухофрукти покриті масляною плівкою (її добре видно під час промивання), значить, вони оброблені гліцерином або олією. У такому разі у воду під час замочування потрібно додати соду, а потім дуже ретельно промити фрукти під проточною водою.
Вас це може зацікавити: Вчені виявили солодкий продукт, який здатен знизити ризик діабету майже удвічі