Навіть нечищене насіння та горіхи потрібно помити, перш ніж покласти до рота. Що вже казати про чищене…
Чому потрібно все помити
Дієтологи невпинно повторюють, що горіхи й насіння – надзвичайно корисні. Це джерело вітамінів і мінералів, білка, жирів, клітковини. Вони навіть здатні допомогти в регулюванні ваги.
Але так само можуть наробити собі шкоди. І справа не тільки в тому, що слід знати міру, оскільки ці продукти дуже калорійні. Дуже важливо разом з ними не занести в організм інфекцію і паразитів.
Більшість людей пробує куплені горіхи, ледь відійшовши від каси. А вдома відразу, прямо з пакета додає в салати чи випічку. І ніхто не задумується про те, який шлях пройшли горішки або гарбузове/соняшникове насіння, поки потрапили до наших рук.
Спочатку їх з великою ймовірністю обробляли хімікатами, поки вони росли – щоб знищити шкідників. Потім транспортували в антисанітарних умовах. Далі вони лежали десь у сховищах, де пил, бруд і гризуни. Сортувальники брали їх брудними руками. Важко уявити, що можна побачити під мікроскопом, скажімо, на грецьких горіхах.
Тож на питання «мити чи не мити» насіння та горішки (і чищені, і не чищені), відповідь лікарів однозначна: мити!
Як правильно мити горіхи та насіння
Ніяких складних маніпуляцій тут не потрібно. Заливаєте продукти водою (бажано досить теплою – так краще змиватиметься бруд), добре перетираєте їх руками. Зливаєте брудну воду і ще раз промиваєте під проточною. Для надійності можна додати до води трохи соди. Якщо на насінні чи горішках були яйця паразитів, сода їх стовідсотково знищить.
Замочувати горіхи не потрібно. Дієтологи пояснюють це тим, що після такої процедури у шкірці майже не залишиться тих речовин, які мають протизапальні та антиоксидантні властивості.
Як правильно сушити
Після «купання» продукти слід добре вимочити воду паперовим рушником і підсушити. Зробити це можна різними способами:
● у гарно провітрюваному приміщенні. Для цього треба покласти на папір або тканину одним шаром. Періодично продукти потрібно перевертати, щоб висихали рівномірно. На це піде 2-3 дні;
● в електросушарці. Це 5-6 годин;
● в духовій шафі. При температурі 90° це займе 2-3 години.
Можна процес спростити – пропустити миття і просто добре просмажити горіхи та насіння. Але тільки якщо вони сирі. Інакше пересмажите, і їсти їх буде неможливо.