Колір, матеріал і форма: з якої чашки пити каву смачніше

Напевне, в кожного є своя улюблена чашка, з якої п’ється все – і кава, і чай, і вода. Однак експерти стверджують: для різних видів кави потрібно брати відповідні чашки – тільки тоді напій максимально розкриє свій смак.

Як правило, ми завжди ретельно вибираємо каву, зважаючи на місце її походження, сорт та бренд. Так само можемо заморочуватися, обираючи, яке саме молоко чи вершки додати, щоб було смачніше. Але майже ніколи не зважаємо, з чого її п’ємо. А це, кажуть експерти, може впливати на смак.

Виявляється, значення має все – і форма ємності, з якої п’ється кава, і матеріал, з якого вона виготовлена. І навіть колір!

Форма ємності

Вузькі високі чашки ідеально підходять для кави з кислинкою.

З широких чашок набагато смачнішим видаватиметься кава із зерен середнього і сильного обсмаження.

Матеріал ємності

Це може бути кераміка, порцеляна або скло.

Багатошарові напої, приємні не тільки на смак, а й на вигляд, рекомендується пити зі скляних чашок або високих келихів з вушком і короткою ніжкою. Також з них п’ють напої, які вживаються теплими або холодними. Тому ідеально підійдуть для лате, фраппе.

Всі інші напої – з порцелянових або керамічних чашок. Майте на увазі: гладка кераміка трохи «підсолоджує» каву (принаймні, так здається), шорстка створює ілюзію кислішої.

Колір ємності

Так, і колір чашки теж впливає на смак! Це може здаватися маячнею. Однак бразильський нейробіолог Фабіана Карвальйо провела ціле дослідження на цю тему. І в результаті виявила, що одна й та ж кава в чашках різного кольору смакує по-різному:

● жовтий дає кислинку і фруктовий присмак;

● рожевий, червоний, синій – підсолоджує;

● білий – кава здається міцнішою і з гірчинкою;

 ● чорний – напій має гіркуватий шоколадно-горіховий присмак;

● зелений підкислює напій;

● бірюзовий не тільки підкислює, а й додає яблучних і цитрусових ноток.

Каву подано!

Еспресо подають у невеликих (60-90 мл) порцелянових або керамічних чашечках у вигляді бочечки з завуженим верхом або у формі перевернутої трапеції. 

Американо – в товстостінних чашках об’ємом до 180 мл. 

Капучино – бажано в скляному посуді з товстими стінками, широкому зверху і завуженому донизу.

Лате, фраппе, гліссе – в скляних келихах з ручкою.

Раніше ми розповідали про те, чому найміцнішу в світі каву неможна пити без підготовки

А також – якими напоями можна замінити вранішню каву.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист