У більшості людей ранок починається з кави. Декому, щоб проснутися і хоч щось почати розуміти, потрібно дві чашки напою. Що робити тим, кому каву з якихось причин не можна пити? Замінити її іншим напоєм, який також може бадьорити.
Для декого вранішня кава – навіть не необхідність, а ритуал. Запах свіжозмеленого зерна, від якого паморочиться в голові, кілька хвилин релаксу з чашечкою напою – це елемент стабільності в нашому нестабільному житті. Але якщо вже з якихось причин ми повинні викреслити з нього цей ритуал, його слід замінити на інший.
Що допоможе отримати порцію енергії після пробудження і дати заряд для старту нового дня?
Матча
Цей зелений японський чай теж містить кофеїн, але у меншій кількості (70 мг у середній чашці проти 120 мг у каві). Матча має гіркуватий смак, у нього незвичайний для чаю аромат. Але він вдало поєднується з молоком, тому ще більше нагадуватиме каву. Щоправда, різницю ви все ж відчуєте, оскільки бадьорить він зовсім не так, як кофеїн: розслабляє, надає плавний приплив енергії. До речі, він стимулює вироблення серотоніну, тому покращує настрій.
На приготування чаю доведеться трохи витратити часу – він має вигляд порошку дрібного помелу, тому його треба збивати міксером для лате.
Масала
Це суміш спецій – куркуми, кардамону, гвоздики, кориці, імбиру. Кожна з них має надзвичайно корисні властивості для організму. А разом – природний енергетик, який розвіює сонливість, тонізує і бадьорить. Масала додається до чорного або трав’яного чаю або молока. Добре смакує з нею й кава.
Золоте молоко
Напій з молока, куркуми, меду та вершкового масла. Іноді в нього додають щепку чорного перцю, кориці чи кардамону. Він не має зовсім нічого спільного з кавою. Але заряд бадьорості ви точно отримаєте.
Цикорій
У ньому немає кофеїну. Але він знімає стрес, заспокоює нервову систему, поліпшує синтез «гормону радості» серотоніну. Тобто позитивно впливає на нервову систему. Це дозволяє увійти в новий день, може, не настільки енергійно, як під дією кави, але в гарному настрої.
Комбуча
Напій на основі чайного гриба, який отримують внаслідок бродіння. До комбучі мало хто серйозно ставиться. Однак вона має безліч корисних для здоров’я властивостей і містить кофеїн! Щоправда, у чашці комбучі його менше, ніж у чашці чаю, але вона підходить для вранішньої (і не тільки) підзарядки. Амінокислота L-теанін, яка міститься в напої, не тільки додає енергії, а й захищає організм від стресу. Погодьтесь – непоганий бонус!
Раніше ми писали, яка кава найміцніша в світі
А також розповідали, чим корисний гречаний чай