Чому чорнослив можна вживати не всім

Сушені сливи або чорнослив – поживний продукт, який часто радять вживати для здоровя серця, міцності кісток і гарного травлення. Але обовязково зважте на побічні ефекти – вони можуть завдати вам багато клопоту.  

Чорнослив (зневоднені, висушені сливи) відноситься до тих продуктів, які в мінімальній кількості здатні дати максимальний результат – просту буденну страву зробити неймовірно смачною і оригінальною.

Він чудово поєднується із м’ясом – свининою, куркою, індичкою. Хто їв плов з чорносливом, забути його вже не зможе. Відмінно смакує в салатах (з морквою, пекінською капустою, яблуками, буряком), з тушеною капустою, горіхами (мигдаль, фундук, кешью, волоські горіхи).

І, звісно ж, його можна їсти без нічого.

Чим корисний чорнослив

Чорнослив – чудове джерело поживних речовин.

У ньому багато бета-каротину, який в організмі перетворюється на вітамін А. Він  необхідний для зору, здоров’я шкіри, волосся, слизових оболонок, кісток і правильного функціонування імунної системи, а також має антиоксидантні властивості.

Вітамін B3 (ніацин) задіяний в  метаболічних процесах.

Калій необхідний для передачі та генерації нервових імпульсів, нормальної м’язової діяльності та водного балансу всередині та поза клітиною.

Магній пов'язаний з роботою кишечника, нервів і м'язів, входить до складу кісток і зубів, підвищує імунітет і має легку проносну дію.

Залізо допомагає транспортувати кисень, необхідний для клітинного метаболізму.

Побічні ефекти чорносливу

Враховуючи поживну цінність чорносливу, виникає спокуса включити його до свого регулярного раціону. Однак дієтологи радять не робити культу з цього продукту, в якого крім плюсів є й свої мінуси.

Діарея. Сливи, як відомо, мають проносну властивість завдяки сполуці сорбітолу. Вона є і в чорносливі. Занадто велика порція може легко призвести до діареї, електролітного дисбалансу або алергії. Особливо сорбітол небезпечний для людей, які мають непереносимість фруктози.

Проносна залежність. Людям, що страждають частими закрепами, не варто повністю покладатися на чорнослив, коли йдеться про дефекацію. Після певного періоду регулярного споживання може розвиватися залежність від цього продукту.

Зайва вага. Хоча слива вважається низькокалорійним фруктом і містить 42-45 ккал/100 г, чорнослив «переважає» її в 5 разів: близько 230 ккал/100 г. Це означає, що, додаючи його до свого раціону, ми отримуємо зайві калорії. А разом з ними – зайвий жир і кілограми.

Здуття живота. Чорнослив містить цукри і складні вуглеводи, які повністю в травному тракті не розщеплюються. Коли цукор досягає товстої кишки, бактерії починають харчуватися цими неперетравленими вуглеводами і викликають здуття живота та метеоризм.

Високе глікемічне навантаження. У чорносливу воно вище, ніж у більшості фруктів (не плутати з глікемічним індексом!). Це означає, що надмірне споживання чорносливу може підвищити рівень цукру в крові.

Висока концентрація акриламіду. Він вважається канцерогеном, який викликає рак. У чорносливі його рівень невисокий. Але оскільки для тварин, як показали дослідження, акриламід дуже канцерогенний, фахівці радять не ризикувати і не вживати чорнослив у великих кількостях: 6-7 сушених слив на день цілком достатньо.

Вас це може зацікавити: Кому не варто вживати родзинки

Якою водою мити сухофрукти: температура має велике значення

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист