Якщо приправляти страви правильними спеціями, ваш шлях до схуднення значно скоротиться, переконують вчені.
Дослідження показують, що певні спеції можуть прискорювати метаболізм і зменшувати тягу до їжі, тим самим сприяючи втраті ваги.
Чорний перець. Його цінність для схуднення у піперині – сполуці, яка відповідає за пекучість, прискорення метаболізму під час фізичних навантажень та регулювання вуглеводного й жирового обмінів, пише Health.
Додавання чорного перцю до їжі може значно збільшити спалювання калорій, якщо ви контролюєте вагу. 27 мг на кілограм маси тіла може призвести до значної втрати ваги з часом, вважають вчені. А дієтологи радять просто додавати чорний перець у всі страви, де він буде доречним.
Каєнський перець. Капсаїцин, який надає йому гостроти, прискорює метаболізм, спалює калорії та підтримує їхній дефіцит. Від 2 до 4 мг каєнського перцю на день сприяє втраті близько 257 ккал.
Орегано. Його активна сполука карвакрол має антиоксидантні властивості та пригнічує експресію білків, пов’язаних з накопиченням жирових клітин. Кпім того, орегано поліпшує травлення і прискорює метаболізм.
Куркума. Основна біологічно активна сполука цієї спеції – куркумін – бореться із запаленнями, викликаними окислювальним стресом і метаболічними порушеннями. Крім того він пов’язаний із поліпшенням контролю цукру в крові та резистентності до інсуліну, що також не сприяє накопиченню жиру. Куркуму можна додавати до чаю, молока, смузі, а також до смажених овочів.
Кориця. Здатна покращити метаболізм і підвищити рівень лептину, який відповідає за регуляцію апетиту. Також сприяє зниженню ваги, впливаючи на чутливість організму до інсуліну. Вона може покращити резистентність до інсуліну, підтримувати контроль апетиту та зменшувати тягу до їжі. Але варто врахувати, що додатковим засобом для схуднення кориця стає тільки якщо вживати не менше 3 г на день.
Кмин. Одне з досліджень показало, що додавання 3 г кмину двічі на день до порції йогурту знижує рівень холестерину і тригліцеридів, індекс маси тіла і жирову масу. Приправа смакує у стравах з рису, смажених овочах, соусах на основі йогурту.
Пажитник. Його можна додавати до соусів, супів, маринаду, салатів, свіжоспеченого хліба і навіть заварювати з ним чай. Крім антиоксидантних, протизапальних та антимікробних властивостей має здатність боротися із зайвою вагою. Дослідження, проведені на гризунах, показали, що він може відчутно знижувати масу тіла та накопичення жиру, і при цьому знижувати рівень глюкози натще та резистентність до інсуліну. Але слід врахувати, що в декого пажитник може викликати алергічну реакцію, здуття живота, діарею, метеоризм і зниження рівня цукру в крові.
Вас це може зацікавити: Кардіолог назвав спеції, які можуть спровокувати кровотечу