6 ознак того, що ви вживаєте надто багато цукру

Навіть якщо ви за день з’їли одну цукерку, може виявитися, що спожили цукру понад норму. Пояснюємо, як таке може бути і які симптоми можуть на це вказувати.

Цукор – це не просто задоволення, яким можна пожертвувати. Це енергія, яка нам потрібна.

Щоб отримувати її в достатній кількості і при цьому не нашкодити здоров’ю (цукор має багато побічних ефектів), цукром не можна зловживати.

Американська асоціація серця рекомендує чоловікам споживати не більше 9 чайних ложок (36 г) доданого цукру на день, а жінкам – не більше 6 чайних ложок (25 г).

Однак на практиці більшість людей, кажуть дієтологи, вживають в 2-3 рази більше цукру. Навіть якщо намагаються себе обмежувати. Адже він є скрізь. Не тільки в газировці, печиві чи шоколадних батончиках, а й у соусах, соках, фруктах тощо.

За словами  дієтологині Емі Гудсон, існує кілька тривожних сигналів, які свідчать про надлишок спожитого цукру. Якщо ви їх помічаєте, терміново потрібно збалансувати своє харчування.

Ось які ознаки того, що ваше життя надто солодке.

Постійна втома. Млявість може бути результатом перенасичення цукром. Він дає швидкий приплив енергії, після якого зазвичай настає різкий спад, який залишає відчуття більшої втоми.

Безсоння. Вживання солодкої їжі увечері або перед сном може перешкоджати виробленню мелатоніну та порушувати цикл сну.

Перепади настрою. Вони  можуть бути пов’язані з кількістю цукру, яку споживаєте. Якщо його багато, відбувається спочатку різкий стрибок цукру в крові (вони викликають щастя), а потім стрімке падіння (роздратування). Стабільний рівень цукру в крові, за словами Емі Гудсон, допомагає підтримувати кращу емоційну регуляцію та концентрацію.

Збільшення ваги. Цукор додає порожні калорії. Чим його більше – тим більше калорій і цифра на вагах.

Висипання на шкірі. Як відомо, цукор може посилювати запалення та провокувати гормональні зміни, які сприяють появі акне. Крім того, продукти з високим глікемічним індексом можуть стимулювати вироблення шкірного сала, що також призводить до висипань.

Підвищений апетит. Це для вас нехарактерно – багато їсти і при цьому постійно бути голодними? Не виключено, що причина у надлишку цукру: він активує лептин і грелін – гормони голоду, які блокують відчуття ситості.

Вас це може зацікавити: Названо літні фрукти, які за вмістом цукру не поступаються тістечкам

Дієтологиня назвала фрукти, корисні при діабеті

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист