Без картоплі не обходиться жодне застілля. Якщо віддаєте перевагу запеченій в духовці і полюбляєте хрустку скоринку, порада від відомого британського шеф-кухаря буде в нагоді.
Запікати картоплю простіше простого. Порізали (можна навіть не чистити, головне – гарно помити), посолили-поперчили, кинули на деко з олією – і готово. Але що з того вийде – це вже інше питання.
Якщо ви хочете отримати ніжну, розсипчасту картоплю всередині і ідеально хрустку й золотисту зовні, потрібно все робити за певними правилами.
Алгоритм дій має бути наступним.
1. Очистіть картоплю, залийте холодною водою й доведіть до кипіння. Підсоліть.
2. Варіть приблизно 6 хвилин – краї повинні розм’якшитися.
3. Процідіть і дочекайтеся, коли з картоплі припинить виходити пара.
4. Приправте спеціями.
5. Розігрійте в духовці жир, на якому запікатимете картоплю. Це може бути рослинна олія, качиний жир чи свинячий. Або ж мікс.
6. Викладіть картоплю на деко й полийте жиром – так, щоб він покрив її з усіх боків.
7.Смажте близько 20 хвилин, перш ніж перевернути. За цей час знизу утвориться гарна скоринка. Діставати картоплю слід, коли скоринка утвориться й з іншого боку.
Результат залежить від того, чи дасте ви картоплі час пропаритися після варіння. Це дуже важливий момент. За словами Марка Вільямса, директора кулінарної школи The Grand у Йорку, більшість кухарів-початківців припускаються цієї помилки – поспішають проварену картоплю відправити в духовку.
Однак якщо в ній залишиться бодай трохи вологи, ви ніколи не отримаєте ідеальної скоринки.
Вас це може зацікавити: Як приготувати вишуканий картопляний гратен «Савуа»
Як знизити калорійність картоплі, щоб її можна було вживати навіть на дієті