«Не змішувати й не знижувати градус» – це неписане правило вживання алкоголю знають всі. Однак дотриматися його практично нереально. Тож якщо перед вами великий асортимент напоїв, виключіть з нього хоча б шампанське – найнебезпечніший для поєднання продукт.
Серед усіх видів алкоголю шампанське вважається найлегшим і безневинним алкогольним напоєм. Тому застілля починають з нього, а далі підключають важку артилерію у вигляді вина, віскі, коньяків.
Однак, незважаючи на невелику кількість обертів, шампанське легко викликає сп'яніння. Цього ефекту воно досягає завдяки бульбашкам.
В одному з досліджень вчені провели експеримент, у якому добровольцям у різні дні давали різні алкогольні напої: горілку міцністю 37,5%, горілку, змішану з негазованою водою, і горілку з газировкою (концентрація етанолу в напої дорівнювала 18,75%).
Після цього упродовж 4 годин науковці вимірювали концентрацію алкоголю в крові учасників експерименту алкотестером. Виявилося, що ігристий алкогольний напій – третій варіант – швидше підвищує концентрацію алкоголю в крові, і сп'яніння наступає теж набагато швидше.
Саме тому експерти застерігають від поєднання шампанського з алкоголем, виготовленим за технологією, що кардинально відрізняється. І в першу чергу – із зерновими напоями. Це може викликати важке похмілля.
Комбінування алкоголю може спричинити й отруєння, оскільки в ігристих винах крім етилового спирту, є інші спирти ароматичного та ізомерного ряду. Поєднуючись, вони здатні викликати інтоксикацію організму.
Тому якщо у вас запланований довгий веселий вечір з алкоголем, шампанське краще обминути.
Вас це може зацікавити: Фраголіно, брют, шампанське: порівнюємо смакові якості та міцність шампанських вин