Як правильно збирати, купляти і готувати гриби лисички

Лисички збирають з липня по жовтень. Якщо знаєте грибні місця, у вас ще є час заготовити на зиму і посмакувати одними з найсмачніших місцевих грибів. Головне, все зробити правильно.

Лисички смачні і корисні, оскільки містять багато клітковини і заліза, але мало калорій.

Вони поліпшують зір і настрій, сприяють здоровому сну: амінокислота L-триптофан спочатку перетворюється в серотонін – гормон щастя, а потім в мелатонін, який відповідає за якісний сон.  

Але варто пам’ятати, що їхні клітковина важко перетравлюється, оскільки її дуже багато. Тому лисички не варто вживати людям, у яких проблеми зі шлунково-кишковим трактом, схильність до газоутворення, дітям, вагітним і жінкам, що годують. А також особам із захворюванням нирок та печінки.

Окрім того, лисички накопичують свинець і кадмій – важкі метали. Тому фахівці рекомендують вживати не більше 200 грамів грибів на тиждень.

Як збирати лисички

Якщо ви не розумієтеся на грибах, краще перший раз вирушати «на полювання» з досвідченим грибником. Сплутати справжні лисички з хибними нескладно, а наслідки будуть неприємні – від розладу травлення до отруєння.

Якщо так сталося, що поряд немає нікого, хто знається на грибах, запам’ятайте:

● справжні лисички люблять рости на моху і у вологій траві, хибні – на стовбурах повалених дерев;

● у їстівних лисичок капелюшок має характерні хвилясті краї, у отруйних вони рівні;

● ніжка справжнього гриба товста, з жовтуватими спорами. Хибний має тонку ніжку та білі спори;

● у правильної лисички яскраво-жовтогаряче забарвлення, у неїстівних – жовте.

Як купляти лисички

Якщо «грибне полювання» вам до вподоби тільки зі сковорідки, шукайте гриби на базарі або в супермаркеті.

Які з них «правильні», ми вже пояснили. Але, купляючи, врахуйте ще кілька моментів.

Гриби повинні мати товарний вид – бути свіжими (не сухими і зморщеними), мати легкий абрикосовий або горіховий запах, а не запах гнилі.

Звісно, якщо вони запаковані в пластик, з усіх цих критеріїв ви зможете оцінити тільки їхній зовнішній вигляд. А ще зважте на дату пакування – зберігати їх можна максимум тиждень.

Як готувати лисички

Попри те, що вони кілька днів можуть полежати в холодильнику, краще готувати якомога швидше – так вони вийдуть смачнішими.

Перед приготуванням мити не обов’язково, якщо вони не надто брудні – втратять смакові якості. Можна просто очистити кухонним паперовим рушником, щіткою або вологою ганчіркою.  

Не варто їх і відварювати – досить просто обсмажити протягом 15 хвилин.

Рецептів приготування страв з лисичками багато. Ось одна з них.

Салат з лисичками

200 г лисичок

1 картоплина

100 г сиру

Пів огірка

Пів цибулини

Пів морквини

2 яйця

Вершкове масло

Сіль, майонез

Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на дрібній тертці і обсмажити на сковороді з вершковим маслом до м'якості. Додати лисички, нарізані на невеликі шматочки, посолити за смаком, обсмажити до рум'яності, постійно помішуючи.

Відварити картоплю в мундирі і яйця, нарізати кубиком.

Огірок нарізати кубиком, сир натерти на тертці.

Викласти інгредієнти шарами: картопля, лисички з цибулею та морквою, огірок, яйця. Кожен шар перемазати майонезом.

Посипати тертим сиром і залишити на 30 хвилин, щоб салат добре просочився.

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист