Лисички збирають з липня по жовтень. Якщо знаєте грибні місця, у вас ще є час заготовити на зиму і посмакувати одними з найсмачніших місцевих грибів. Головне, все зробити правильно.
Лисички смачні і корисні, оскільки містять багато клітковини і заліза, але мало калорій.
Вони поліпшують зір і настрій, сприяють здоровому сну: амінокислота L-триптофан спочатку перетворюється в серотонін – гормон щастя, а потім в мелатонін, який відповідає за якісний сон.
Але варто пам’ятати, що їхні клітковина важко перетравлюється, оскільки її дуже багато. Тому лисички не варто вживати людям, у яких проблеми зі шлунково-кишковим трактом, схильність до газоутворення, дітям, вагітним і жінкам, що годують. А також особам із захворюванням нирок та печінки.
Окрім того, лисички накопичують свинець і кадмій – важкі метали. Тому фахівці рекомендують вживати не більше 200 грамів грибів на тиждень.
Як збирати лисички
Якщо ви не розумієтеся на грибах, краще перший раз вирушати «на полювання» з досвідченим грибником. Сплутати справжні лисички з хибними нескладно, а наслідки будуть неприємні – від розладу травлення до отруєння.
Якщо так сталося, що поряд немає нікого, хто знається на грибах, запам’ятайте:
● справжні лисички люблять рости на моху і у вологій траві, хибні – на стовбурах повалених дерев;
● у їстівних лисичок капелюшок має характерні хвилясті краї, у отруйних вони рівні;
● ніжка справжнього гриба товста, з жовтуватими спорами. Хибний має тонку ніжку та білі спори;
● у правильної лисички яскраво-жовтогаряче забарвлення, у неїстівних – жовте.
Як купляти лисички
Якщо «грибне полювання» вам до вподоби тільки зі сковорідки, шукайте гриби на базарі або в супермаркеті.
Які з них «правильні», ми вже пояснили. Але, купляючи, врахуйте ще кілька моментів.
Гриби повинні мати товарний вид – бути свіжими (не сухими і зморщеними), мати легкий абрикосовий або горіховий запах, а не запах гнилі.
Звісно, якщо вони запаковані в пластик, з усіх цих критеріїв ви зможете оцінити тільки їхній зовнішній вигляд. А ще зважте на дату пакування – зберігати їх можна максимум тиждень.
Як готувати лисички
Попри те, що вони кілька днів можуть полежати в холодильнику, краще готувати якомога швидше – так вони вийдуть смачнішими.
Перед приготуванням мити не обов’язково, якщо вони не надто брудні – втратять смакові якості. Можна просто очистити кухонним паперовим рушником, щіткою або вологою ганчіркою.
Не варто їх і відварювати – досить просто обсмажити протягом 15 хвилин.
Рецептів приготування страв з лисичками багато. Ось одна з них.
Салат з лисичками
200 г лисичок
1 картоплина
100 г сиру
Пів огірка
Пів цибулини
Пів морквини
2 яйця
Вершкове масло
Сіль, майонез
Цибулю дрібно нарізати, моркву натерти на дрібній тертці і обсмажити на сковороді з вершковим маслом до м'якості. Додати лисички, нарізані на невеликі шматочки, посолити за смаком, обсмажити до рум'яності, постійно помішуючи.
Відварити картоплю в мундирі і яйця, нарізати кубиком.
Огірок нарізати кубиком, сир натерти на тертці.
Викласти інгредієнти шарами: картопля, лисички з цибулею та морквою, огірок, яйця. Кожен шар перемазати майонезом.
Посипати тертим сиром і залишити на 30 хвилин, щоб салат добре просочився.