Як підвищити свою продуктивність і все встигати: 6 цінних порад

День закінчився, а ви нічого не встигли і навіть не розумієте, на що його витратили? Низька продуктивність – не тільки ваша проблема. Однак є способи її підвищити.

Підвищення продуктивності дає багато переваг. Якщо ви за менший відрізок часу зможете виконувати більше завдань, з’являється більше можливостей для відпочинку, буде менше стресу (ми завжди нервуємо, коли не встигаємо), міцніше здоров’я (воно тримається на нервах). Окрім того, ви якісніше виконуватиме свою роботу, що у кінцевому результаті може посприяти підвищенню зарплати або кар’єрному зростанню. 

Саме тому на темі підвищення продуктивності активно паразитують «експерти» та «коучі», пропонуючи за пристойну суму навчити правильно розпоряджатися своїм часом.

Не варто поспішати записуватися на їхні курси. Вам під силу впоратися з цим самостійно.

Не обмежуйте себе у сні. Лягати о 3 годині ночі, бо підганяли справи, поганий варіант. Не кращий – вставати о 5 ранку, щоб все встигнути: сходити в спортзал, відвести дітей  до школи і відпрацювати 8-годинний день. Марно розраховувати на продуктивність, якщо ви не встигаєте за 4-5 годин сну відпочити. Повноцінний сон – наше все: він дає сили, бадьорість, настрій, поліпшує пам’ять і концентрацію уваги. Все те, що якраз і сприяє підвищенню продуктивності.

Повноцінно відпочивайте. Робити це слід не тільки під час сну. Час для розслаблення і позитивні емоції захистять вас від професійного вигорання.

Поставте на робочому місці квіти. Вчені вважають, що споглядання рослин розвантажує мозок і дозволяє швидко відновити ресурси, витрачені впродовж дня. Саме тому варто частіше бувати на природі. Принаймні після роботи викроїть хоча б 15 хвилин, щоб пройтися по парку.

Увімкнуть фонову музику. Дослідження показали, що людина має дві системи уваги: свідому й несвідома. Першу можна контролювати. Другу – ні: вона сповіщає про всі звуки, які вловлюють органи почуттів, і відволікає нашу увагу. У повній тиші несвідома більш активна: ми чуємо найменший шурхіт. Якщо ж увімкнути у фоновому режимі музику – заспокійливу, без слів, у повільному темпі – не доведеться постійно відволікатися на те, що діється навколо.

Знайдіть час на заняття спортом. Навіть в домашніх умовах – якихось 20-30 хвилин буде корисно. Вченні довели, що фізичні навантаження стимулюють роботу мозку – покращують його «пластичність» і когнітивні здібності. Це допомагає швидше обробляти інформацію, краще концентрувати увагу. А отже, швидше і якісніше виконувати свою роботу. 

Перегляньте свій раціон. Жирні, перероблені продукти негативний впливають на мозкову діяльність. Натомість правильне харчування, в якому багато клітковини й вітамінів, «прочищає» свідомість. 

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист