Як пережити спеку без кондиціонера: 7 способів охолодити дім

Аномально спекотне літо вже стало для нас нормою. Тим, у кого вдома є кондиціонер, пережити його трохи легше. А що робити тим, у кого його немає? Скористатися одним із лайфхаків, які допоможуть хоча б трохи охолодити оселю.

Комфортна прохолодна атмосфера в оселі в нас асоціюється з кондиціонером. У крайньому випадку – з вентилятором:  температуру він не знижує, але хоча б вітерцем обдає. Ми навіть не підозрюємо, що є й інші способи «знизити градус».

Приберіть килимові покриття

Класти килими на підлогу та вішати на стіни люди почали не для краси, а для того, щоб утеплити житло. Вони створюють додатковий шар теплоізоляції, який не дозволяє холодному повітрю підійматися вгору. Відповідно, якщо їх прибрати, циркуляція повітря відновиться, і в оселі стане прохолодніше.

Зробіть вологе прибирання

Якщо у вас є зволожувач повітря, діставайте і вмикайте! Якщо немає, доведеться брати за прибирання. Звичайно, коли сил немає навіть поворушитися, миття підлоги – така собі порада. Аде зробіть над собою зусилля – і самі потім відчуєте, що дихати в приміщенні стало легше. Справа в тому, що під час прибирання волога з поверхонь швидко випаровується. А вологе повітря прохолодніше, ніж сухе.

Скористайтеся льодом

Наморозьте льоду і розкладіть його у ємностях по всьому дому (або хоча б у ті кімнати, де найчастіше буваєте). І не забудьте трохи залишити на  підвіконні біля відкритого вікна. Коли повіє вітерець, буде ілюзія морського бризу.

Заведіть кімнатні рослини

Зі школи ви пам’ятаєте, що рослини поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень. А ще вони, виявляється, можуть охолоджувати повітря. Це відбувається завдяки процесу транспірації – випаровування води через листя. А далі – як у пункті про вологе прибирання: вода випаровується, повітря зволожується і охолоджується. Найкраще це виходить у драцени, фікуса Бенджаміна і сансевієрії.

Зашторте вікна

Штори чи жалюзі – немає різниці. Головне, щоб у кімнату не потрапляло сонячне проміння, яке нагріє її ще більше. До речі, відчиняти навстіж вікна не потрібно. Так ви впустите в оселю ще більше гарячого повітря. Зате вночі вікна повинні бути відкритими. А штори можна побризкати з пульверизатора.

Обходьтеся без духовки

Якщо ви будете пекти пироги та торти, перетворите кухню на пекло. Звідти гаряче повітря розповсюджуватиметься по всьому дому. Якщо вже дуже хочеться солоденького, є безліч рецептів приготування у мікрохвильовці.

Обирайте постільну білизну з натуральних тканин

У приміщенні від цього комфортніше не стане. Але коли ляжете спати, відчуєте різницю. Натуральні тканини (бавовна, льон) добре вбирають вологу і швидко сохнуть. А ще вони відводять тепло. Якщо можете дозволити собі шовкову постільну білизну, це ідеальний варіант. Шовк гладенький, приємний на дотик – виникає ілюзія, що він  прохолодний.

Вас це може зацікавити: Як не захворіти під кондиціонером: головні правила користування

...
play pause
Радіо
Музика
Зараз Лунає:
...
Плейлист
Плейлист