Гуакамоле, салат з креветками й авокадо, тост з рибою й авокадо – швидка, смачна й корисна їжа. Однак часто в ній доводиться собі відмовляти, тому що неможливо купити стиглий авокадо. Але це не проблема! Беріть, який знайдете. А ми підкажемо, що зробити, щоб він швидко дійшов до потрібної вам кондиції.
Стиглий плід авокадо нескладно вирахувати, якщо злегка на нього натиснути.
Якщо він дуже м’який (інколи під шкіркою навіть відчуваються пустоти), значить, вже перестиг і не годиться для вживання.
Якщо від натискання залишається невелика вм’ятина – саме те, що потрібно. Всередині такий плід зазвичай темно-зеленого кольору.
Якщо дубовий – твердий, немов камінь, його можна брати на майбутнє. Наступить воно за кілька днів, коли авокадо достигне. Для цього його потрібно покласти в теплому місці, куди дістають сонячні промені. Проте цей процес можна прискорити.
У цьому вам допоможе:
● Паперовий пакет. Ви в курсі, що авокадо виділяє газ етилен? Якраз він розм’якшує плоди «алігаторової груші» (так називають авокадо) після того, як їх зривають з дерева. Якщо покласти авокадо в паперовий пакет, він затримає газ і прискорить процес дозрівання майже вдвічі. Орієнтовно це 2-3 дні.
● Банани, яблука і паперовий пакет. У компанії цих фруктів, які теж виділяють етилен, авокадо достигне ще швидше – приблизно за 1-2 дні.
● Ємність з рисом. Рис етилену не виділяє, зате гарно його може утримувати. Тож якщо занурити авокадо в зерно, плід буде готовий до вживання теж за день-два.
● Духова шафа. Якщо вам так хочеться тости з авокадо, що чекати 1 чи 2 дні не готові, даруємо ще одну пораду по експрес-достиганню. Буквально 10 хвилин – і плід стане достатньо м’яким для вживання. Але його смакові якості трохи зміняться. Готові ними пожертвувати? Тоді загорніть авокадо в фольгу і запікайте на деко при температурі 180-200°C. Після цього дайте охолонути і потримайте в холодильнику, щоб став прохолодним.
● Миска з окропом. Зробіть кілька проколів виделкою в різних місцях авокадо, а біля основи та плодоніжки – неглибокі хрестоподібні надрізи. Покладіть у ємність і на 3 хвилини залийте окропом. Якщо після цього плід не пом’якшав (перевірте легким натисканням), повторіть процедуру.
Раніше ми розповідали, що потрібно зробити, щоб кислі мандарини стали солодшими