Фольга – чудовий матеріал не тільки для запікання, а й для зберігання продуктів. Щоправда, не для всі. Одні не втратять товарного виду впродовж місяця, а інші стануть несмачними і шкідливими для здоров’я.
Що можна зберігати
Перш за все, зелень: стебла селери, салат латук. Якщо їх купляють у пластиковій упаковці, як правило, у ній вони й зберігаються. Якщо беруть на вагу, тоді в холодильник кладуть у поліетиленовому пакеті. Але витримують ці продукти недовго: починають в’янути, жовтіти, стають м’якими, втрачають соковитість…
Справа в тому, що пластик вловлює газ етилен, що виробляється овочами. У результаті процес їхнього дозрівання прискорюється, а потім починається перезрівання. А в поліетилені продукти або гниють (якщо його наглухо замотати, з’являється конденсат), або в’януть (якщо залишити відкритим).
Спробуйте зберігати ці продукти щільно загорнути у фольгу, і ви здивуєтесь, наскільки довго вони не втратять якості. Стебла селери можуть зберігатися майже місяць і залишаються хрусткими.
Секрет у тому, що хоч фольга і здається непроникним матеріалом, етилен у ній не затримується. А отже, продукти не поспішають дозрівати.
Ще фольгу зручно використовувати для продуктів із сильним запахом – часнику, цибулі або риби.
Що не можна зберігати
Фольга не підходить для зберігання кислих продуктів – наприклад, цитрусових або помідорів. Взаємодіючи з алюмінієм, кислота обмінюється з ним молекулами і змінює смак продукту.
Так само не можна зберігати кислі страви. Їх варто тримати у харчових контейнерах – бажано скляних або з якісного пластику.
Теплі продукти ніколи не можна обгортати аюмінієвою фольгою – високий ризик потрапляння алюмінію в організм. Зрідка і в незначних дозах – не страшно. У великих – може завдати шкоди здоров’ю.