Блендер — незамінний помічник на кухні, коли потрібно зробити крем чи приготувати суп-пюре. Проте цю техніку можна використовувати значно ефективніше, подрібнюючи різноманітні продукти й готуючи смачні десерти. Що можна та не можна робити пристроєм, читайте в огляді.
Розрізняють 2 типи блендерів: занурювальні та стаціонарні. Другі мають щільну кришку, що запобігає розбризкуванню продукту під час подрібнення, та прогумовану основу. Але водночас стаціонарні моделі обмежені об’ємами чаші: ви не зможете використати інакший посуд для роботи з таким девайсом. З іншого боку, занурювальні блендери більш портативні й компактні, але потребують безпосередньої участі людини під час подрібнення та не такі акуратні в роботі.
Але будь-який із цих девайсів можна використати не тільки для приготування крему. Що ще допускається робити з допомогою блендера:
• Подрібнювати волоські горіхи, спеції.
• Замішувати тісто на млинці, готувати соуси.
• Робити лимонад, сорбет чи коктейль.
• З використанням спеціальної насадки готувати пюре (зі звичайними ножами так чинити не рекомендується, бо втрачається смак страви).
• Робити домашній майонез, аджику.
• Колоти лід.
• Готувати пишний омлет.
• Робити паштет, молоти фарш на котлети.
• Чаклувати над такими десертами: брауні, шоколадно-горіхова паста, апельсиновий конфітюр.
• Розтирати мак для куті, пиріжків.
Також сучасні моделі часто мають у комплекті насадки для нарізання продуктів слайсами та скибочками. Це дає змогу готувати з допомогою них салати.
Проте не все варто завантажувати в девайс і подрібнювати. Як і будь-яка техніка, блендер має свої обмеження в експлуатації та прості правила для ефективного використання. Серед основних заборон:
• Не можна місити блендером туге тісто — це може перевантажити двигун, і прилад згорить.
• Не варто заливати гарячий продукт — високі температури негативно позначаються на терміні експлуатації девайсу.
• Не рекомендується подрібнювати надто тверді та великі шматки продуктів. Це змушуватиме блендер працювати на повну потужність і може стати причиною ламання.
• Недоцільно молоти в блендері каву: вона матиме не той аромат та структуру. Для її зерен краще використовувати кавомолку.
• Без спеціальної насадки не рекомендуємо готувати картопляне пюре, бо воно стане схожим на клей.
• Не варто намагатися подрібнити сухофрукти. Прилад може зламатися, а бажаного результату ви однаково не матимете.
Ще одне обмеження стосується заморожених продуктів. Якщо у вас немає насадки для льоду, краще не намагайтеся його подрібнити. А ягоди чи овочі, які щойно вийняли з морозильної камери, попередньо дайте відтанути.
Готуйте з улюбленою технікою зі знанням справи та в задоволення. Тоді страви видаватимуться смачними, а блендер працюватиме довго й ефективно.