Йогурт отримав ще один «плюс» на свою користь. Він вважається корисним для здоров’я кишечника. Але нове дослідження показало, що може бути корисним і в боротьбі з раком товстої кишки.
Науковці з’ясували: люди, які вживають дві або більше порцій йогурту на тиждень, як правило, мають нижчий рівень особливо агресивної форми колоректального раку.
«Наше дослідження надає унікальні докази потенційної користі йогурту», – повідомив автор дослідження доктор Шуджі Огіно з Бригамської жіночої лікарні.
В ході дослідження було вивчено понад 3000 випадків раку, а також принципи харчування понад 150 000 медичних працівників. Учасники дослідження відповідали на запитання про те, скільки вони вживають йогурту – простого й з добавками – та інших молочних продуктів.
Істотного зв’язку між вживанням йогурту та загальними випадками колоректального раку не було виявлено.
Однак вчені зафіксували на 20% нижчий рівень «біфідобактерій-позитивного раку проксимального відділу товстої кишки». Цей тип раку виникає в правій частині товстої кишки і, як було встановлено, є більш смертоносним, ніж інші типи колоректального раку.
За даними Американського онкологічного товариства, останнім часом кількість випадів раку товстої кишки зростає серед молодих людей – пацієнти віком до 55 років складають 20% нових випадків. Дослідники вважають, що корисні бактерії, знайдені в йогурті, можуть допомогти знизити ризик деяких видів раку, змінюючи мікроби в травній системі.
«Ми отримали нові докази існування зв’язку між дієтою, мікробіомом кишечника та ризиком колоректального раку», – каже співавтор дослідження доктор Ендрю Чен.
Але в науковців ще багато запитань з цього приводу, на які вони продовжують шукати відповіді.
Вас це може зацікавити: П’ять симптомів раку кишечника, які не можна ігнорувати